Obavijesti

News

Komentari 144

Europa 'gori': Moglo bi biti više od 48°C, to je toplije nego ikad

Europa 'gori': Moglo bi biti više od 48°C, to je toplije nego ikad
5

Vrućine nisu zaobišle ni sjever Europe - u Velikoj Britaniji danas bi se temperature mogle popeti do 33 stupnja, u Švedskoj su zabrinuti zbog topljenja glečera na planini Kebnekaise...

VIDEO

Gotovo cijelu Europu pogodio je toplinski val, a mnogi strahuju da bi danas mogli pasti i novi temperaturni rekordi. Najviše su na udaru Španjolska i Portugal gdje bi se dnevne temperature mogle popeti čak do 47 Celzijevih stupnjeva. 

Meteorolozi, kako javlja BBC, tvrde kako postoji 40 posto mogućnosti da temperatura u nekim dijelovima Pirinejskog poluotoka premaši 48 stupnjeva, najvišu temperaturu izmjerenu u Europi otkad je mjerenja. Bilo je to 1977. godine, u Ateni.

Druga najviša temperatura zabilježena je 2003. godine u portugalskoj Amareleji - 47,4 stupnja, a treća u španjolskom Monotoru gdje je lani u srpnju bilo 47,3 stupnja. 

Vrhunac toplinskog vala: 'Bit će jako vruće, držite se hlada'
Vrhunac toplinskog vala: 'Bit će jako vruće, držite se hlada'

Životinje bježe u tunele u Norveškoj

Meteoalarm za Španjolsku i Portugal izdao je crveno upozorenje i vrijeme okarakterizirao kao vrlo opasno i potencijalno rizično za ljudske živote.

Ništa bolje nije ni u Italiji gdje su se na udaru toplinskog vala našli Rim, Firenca, Venecija...Švicarska policija zbog vrućine je vlasnicima pasa preporučila da svojim ljubimcima zaštite šape kako bi mogli hodati po vrućem asfaltu. 

Vrućine nisu zaobišle ni sjever Europe - u Velikoj Britaniji danas bi se temperature mogle popeti do 33 stupnja, u Švedskoj su zabrinuti zbog topljenja glečera na planini Kebnekaise, a u Norveškoj su vlasti upozorile vozače da paze na ovce i sobove koji bježe u tunele kako bi se spasili od vrućina. 

Crveno upozorenje za Jadran: 'Velika je opasnost od požara'
Crveno upozorenje za Jadran: 'Velika je opasnost od požara'

Stručnjaci tvrde da su klimatske promjene dovele do toga da je opasnost od tolinskih udara u Europi danas dupolo veća u odnosu na prije 10 i više godina. 

Crveno upozorenje za Istru, Kvarner, Dalmaciju...

S vrućinama se bori i Hrvatska iako smo doživjeli i teže toplinske udare. No, DHMZ je za cijelo priobalje i unutrašnjost Dalmacije izdao crveno upozorenje:

- Poduzmite mjere. Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama. stoji u njihovoj poruci. 

Danas će biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Više oblaka u unutrašnjosti gdje će mjestimice padati kiša, a ponekog lokalnog pljuska poslijepodne može biti i duž obale. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu bura u slabljenju i u okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 27 do 31, a na Jadranu i dalje vruće s temperaturom između 32 i 35 °C.

Na udaru vrućine: Španjolska i Portugal 'pržit' će se na 50°C!
Na udaru vrućine: Španjolska i Portugal 'pržit' će se na 50°C!

Sutra sunčano i vruće. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla, a poslijepodne uz lokalno jači razvoj oblaka poneki pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab. Na Jadranu ujutro umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak, uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C.

Ako je suditi po trenutačnim prognozama, vrućine će se nastaviti i u idućem tjednu. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.