Obavijesti

News

Komentari 10

Europarlamentarac Ressler je novi potpredsjednik europskog Odbora za umjetnu inteligenciju

Europarlamentarac Ressler je novi potpredsjednik europskog Odbora za umjetnu inteligenciju

'Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije, koja se već sada široko koristi - od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila', rekao je Ressler

VIDEO

Hrvatski europarlamentarac Karlo Ressler izabran je u utorak za potpredsjednika europskog Odbora za umjetnu inteligenciju u digitalnom dobu (AIDA)posebnog odbora Europskog parlamenta osnovanog radi definiranja dugoročnog europskog plana u području umjetne inteligencije (AI), priopćio je ured zastupnika.

Hrvatski zastupnik tim je povodom istaknuo značaj moderne tehnologije, kako za Europu, tako i za Hrvatsku.

"Pred nama je reguliranje umjetne inteligencije i napredne tehnologije, koja se već sada široko koristi - od primjene u zdravstvenoj dijagnostici i tretmanu, preko sustava prepoznavanja lica do automatiziranih vozila", rekao je Ressler i napomenuo da "trebamo izbjeći nove digitalne rascjepe u razvoju i primjeni umjetne inteligencije koja nosi veliku dodanu vrijednost".

"Zato je ključno da kao društvo razumijemo njezin transformacijski potencijal, kao i vrijednost cijele hrvatske ICT industrije, koja već sada pokazuje da može biti motor hvatanja koraka s razvijenijim europskim državama“, istaknuo je Ressler, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Umjetna inteligencija će naš zdravstveni sustav promijeniti, a pomaže nam i u pandemiji...'
'Umjetna inteligencija će naš zdravstveni sustav promijeniti, a pomaže nam i u pandemiji...'

Kao novoizabrani potpredsjednik AIDA-e, europski pučanin Ressler (HDZ/EPP),  postao je i član Predsjedništva Odbora s važnom ulogom u europskoj raspravi o digitalnoj transformaciji.

Europsko i hrvatsko društvo nalazi se pred izazovom velikih promjena koje donose sustavi umjetne inteligencije. Moderne tehnologije donose mnoge prednosti, ali su i tehničke mogućnosti za narušavanje ljudskih prava veće nego ikada ranije. Europa ne smije dozvoliti izgradnju sustava društvenog bodovanja, provođenje masovnog nadzora, ugrožavanje demokratskog poretka ili manipulaciju najranjivijih naprednim tehnološkim alatima, što nažalost postaje distopijska stvarnost u dijelovima svijeta, stoji u priopćenju.

Ressler se, kao glavni pregovarač EP-a za europski proračun i član Odbora za građanske slobode, zalaže za snažnije financiranje razvoja umjetne inteligencije, uz očuvanje središnje uloge čovjeka u digitalnoj transformaciji i sprječavanje pretjerane regulacije, podsjeća ured zastupnika.

Resslerovo imenovanje pozdravio je Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju - CroAI.

„Hrvatska je uz Francusku i Njemačku jedan od osnivača European AI Foruma, Hrvatska je također među prvima u Europi po broju polaznika tečaja Elements of AI, a ovo imenovanje je još jedan u nizu signala koji potvrđuju spremnost Hrvatske da bude među vodećim zemljama EU kad je u pitanju razvoj i primjena umjetne inteligencije“, ocijenio je Malenica.

Hrvatska želi biti centar razvoja umjetne inteligencije u Europi
Hrvatska želi biti centar razvoja umjetne inteligencije u Europi

Europska unija je od globalnih aktera prva započela s procesom reguliranja umjetne inteligencije kada je Komisija u travnju predstavila prijedlog zakonodavnog okvira, o kojem će se sada pregovarati u Parlamentu i među državama članicama.

Europski parlament (EP) je u listopadu prošle godine predložio prva europska pravila za regulaciju umjetne inteligenciju i napomenuo da je, osim nedostatka povjerenja potrošača u modernu tehnologiju, glavni izazov u donošenju zakonodavnog okvira utvrđivanje nositelja odgovornosti za štetu koju nanese umjetna inteligencija.

Budući propisi trebali bi se temeljiti na vodećim načelima, među kojima su umjetna inteligencija usmjerena na čovjeka, sigurnost, transparentnost i odgovornost, mjere zaštite od pristranosti i diskriminacije, pravo na pravnu zaštitu, društvena odgovornost i odgovornost za okoliš te poštovanje privatnosti i zaštita podataka, poručili su europarlamentarci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag