News

Komentari 0

Europske države zatvaraju zračni prostor za ruske avione

Europske  države zatvaraju zračni prostor za ruske avione

I baltičke države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska

"Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našega zračnog prostora", rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva.

"Sve sankcije i ograničenja djeluju puno uspješnije kada su dalekosežne i sveobuhvatne. Zato se Latvija po tom pitanju usklađuje s ostalim baltičkim državama", rekao je latvijski ministar prometa Talis Linkaits.

Njegov litavski kolega Marius Skuodis rekao je da će se zatvaranje zračnog prostora triju baltičkih država realizirati istodobno.

"Još jedna značajna odluka je na putu", komentirala je na Facebooku estonska premijerka Kaja Kallas potez baltičkih država.

"Poljska i Češka su to već učinile, a mi pozivamo sve zemlje Europske unije da naprave isto. Zrakoplovima jedne nepoželjne države nije mjesto na nebu demokracije", napisala je.

"Brutalni napad Putinova režima na demokraciju i slobodu u Ukrajini neoprostiv je. Zapad mora izolirati Rusiju i ekonomski i politički", napisala je Kallas.

I Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Rusija je prelijetanje ruskog teritorija zabranila zračnim prijevoznicima iz Poljske, Bugarske i Češke kao odgovor na jednake poteze tih zemalja, a ranije je pristup svome zračnom prostoru zabranila svim britanskim zračnim prijevoznicima.

Poljska osuđuje "golemu sebičnost" zapadnih zemalja, uključujući i njemačku

Poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je u subotu u Berlinu "golemu sebičnost" nekih zapadnih zemalja, "uključujući i Njemačku", nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Zbog toga sam i stigao ovdje, u posjet kancelaru Olafu Scholzu, da bih potaknuo savjest mnogih, da bih potaknuo savjest Njemačke. I da bi Nijemci konačno donijeli odluku o uvođenju doista moćnih sankcija" protiv Rusije, rekao je Morawiecki poljskim novinarima prije sastanka s njemačkim saveznim kancelarom.

Ukrajina kritizira Njemačku jer iz te zemlje, unatoč njezinom popisu vojne opreme koja joj je potrebna i koji je predan Berlinu, stiže samo pet tisuća kaciga. Politika Berlina nije da šalje oružje u ratom zahvaćene zone, piše agencija dpa.

Čelnici Poljske i Litve u subotu su, prije odlaska na sastanak s kancelarom Scholzom, pozvali Europsku uniju da nastavi pružati potporu Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Morawiecki je rekao da bi se na stolu trebale naći sve sankcije protiv Rusije, uključujući i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok, kao i zabrana ruskog pristupa globalnome sustavu plaćanja SWIFT.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je kako je iznimno važno da se Ukrajini pruži "stvarna vojna pomoć".

Ruske snage u subotu treći dan zaredom topništvom i krstarećim projektilima gađaju ukrajinske gradove, no predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij poručuje im da je glavni grad Kijev i dalje u ukrajinskim rukama.

Poljska i Litva graniče s Rusijom i Bjelorusijom, a Poljska graniči i s Ukrajinom.

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci