Obavijesti

News

Komentari 2

Europski parlament traži više zakonitih mogućnosti za radnike migrante koji dolaze u EU

Europski parlament traži više zakonitih mogućnosti za radnike migrante koji dolaze u EU

EP je ocijenio da je pitanje zakonitih migracija nedovoljno zastupljeno u EU-ovoj migracijskoj politici te zatražio da se zakonski okvir za legalnu migraciju radnika proširi i pruži više zakonitih mogućnosti za rad u Uniji

VIDEO

Parlament u izvješću, usvojenom  495 glasova za, 163 protiv i 32 suzdržana, upozorava na starenje populacije i povećanu potražnju za radnom snagom, te poručuje da bi „migracijske politike EU-a i država članica trebale imati u vidu stanje tržišta rada“.

Eurozastupnici stoga u ovoj rezoluciji traže reviziju i širenje opsega postojećeg zakonodavstva, budući da trenutno stanje uključuje uglavnom samo visokokvalificirane ili visoko plaćene radnike i multinacionalne tvrtke, a samo je direktiva o sezonskom radu usmjerena i na slabije plaćene radnike nižih kvalifikacija. Također ukazuju da bi se legalnim migracijama pomoglo i oporavku EU-a nakon pandemije.

Europska komisija u procjeni našeg BDP-a nije realistična
Europska komisija u procjeni našeg BDP-a nije realistična

U izvješću se naglašava kako je pitanje zakonite migracije premalo zastupljeno u migracijskoj politici EU-a od 2015. i ocjenjuje da Novi pakt o migracijama i azilu ne uključuje nikakve posebne prijedloge što se toga tiče.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sylvie Guillaume iz kluba socijaldemokrata (S&D), izvjestiteljica za ovu temu, smatra da je „EU na nezakonite migracije uglavnom reagirala brinući se za posljedice, pritom ne vodeći računa o uzroku tih nezakonitih migracija. Posljednji pakt o migracijama i azilu dobar je primjer načina na koji ne bismo trebali rješavati stvari“.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas u raspravi sa zastupnicima je rekao kako su „migracije i mobilnost sastavni dio europskog načina života i mogu i trebaju predstavljati uspjeh, samo nam treba odgovarajući okvir kojim ćemo osigurati da migracije budu funkcionalne“.

Kako bi ilustrirao realnu situaciju radnika migranata i njihovu uključenost u gospodarstvo EU-a istaknuo je kako „25 posto radnika koji rade u skrbi za druge i pripremi hrane nisu rođeni u Europskoj uniji“.

Izvješćem se podupire jačanje odnosa s trećim zemljama te se ukazuje na „važnu ulogu doznaka i koristi koje sigurne, zakonite i uredne migracije imaju i za zemlje pošiljateljice i za zemlje primateljice“.

Uzimajući u obzir mogući „odljev mozgova“, europarlamentarci predlažu promicanje kružnih migracija, u sklopu kojih bi se migranti-radnici nakon nekog vremena vraćali u svoje matične države, a kasnije možda opet poslovno migrirali.

Zastupnici Komisiju pozivaju da „analizira i koristi i nedostatke postojećih modela koje primjenjuju druge zemlje, kao što je sustav utemeljen na bodovima“, te, kako bi se olakšala kružna migracija, „uvođenje preferirane mobilnosti i pristup obnovljivim dozvolama, pravo na ponovni ulazak te produljenje dopuštenog razdoblja odsutnosti državljana trećih zemalja kako bi im se omogućio povratak u svoje matične zemlje“.

Konferencija Digitalna Europa: Kako transformirati europsko društvo i gospodarstvo?
Konferencija Digitalna Europa: Kako transformirati europsko društvo i gospodarstvo?

EP predlaže i stvaranje EU platforme kao baze talenata „koja bi služila kao jedinstvena kontaktna točka za radnike državljane trećih zemalja, poslodavce u EU-u i nacionalne uprave“, a koristila bi se i za „razjašnjavanje i bolje usklađivanje zahtjeva za obrazovanje i osposobljavanje između država članica sudionica i trećih zemalja“.

Parlament preporuča da se provedbom ubrzanih postupaka ubrza, učini pravednijim i jednostavnijim ocjenjivanje, uzajamno priznavanje i certificiranje diploma, svjedodžbi i drugih stručnih kvalifikacija u državama članicama, uključujući formalno i neformalno stjecanje vještina u trećim zemljama jer „bi se time ojačala mobilnost unutar EU-a“.

Hrvatski zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP), u raspravi je, referirajući se na gospodarski i društveni postpandemijski oporavak, rekao da „uz stalno ulaganje u vještine i zadržavanje domaćih talenata dio rješenja mogu biti i zakonite i uređene migracije kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada".

No, napomenuo je, "o tome odlučuju države članice na temelju svojih vlastitih analiza tržišta rada“.

"To svakako znači i mogućnost olakšavanja i fleksibilizacije boravka i za digitalne nomade i za sve one koji dio svoga posla mogu obaviti na području na teritoriju Europske unije“, rekao je Ressler.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag