News

Komentari 72

Kako je živio Gazda: Iz luksuza u ćeliju od svega par kvadrata

Kako je živio Gazda: Iz luksuza u ćeliju od svega par kvadrata

Ivica Todorić će nakon izručenja u Hrvatsku dane provoditi u ćeliji u Remetincu, najvjerojatnije zbog njegove sigurnosti u prostoriji od 10 kvadrata ženskom odjelu. No Gazda je bio naviknut na znatno viši standard

Prije nego što večeras useli u deset kvadrata ćelije u Remetincu, Ivica Todorić je nakon bijega u London prvo živio u u elitnoj četvrti Kensington. Nakon toga, preselio je jednako fini kvart Belgravia da bi se potom preselio u u industrijsku zonu. Posljednje dane u Londonu proveo je ipak u četvrti Belgravia u koju se vratio i tamo čekao konačnu odluku suda.

POGLEDAJTE VIDEO: 

No sav taj londonski smještaj ne može se usporediti sa stilom života i raskošnim kvadratima u kojima je Ivica Todorić boravio prije nego što je počeo gubiti konce u Agrokoru. Posljednje dane u Hrvatskoj kao Gazda, Todorić je proveo u Kulmerovim dvorima, koje je kupio 1999. godine.

Na dvorcu i imanju od 55.000 četvornih metara  2003. je počela temeljita rekonstrukcija, prema rješenjima arhitekta Branka Kincla, a građevinske radove radila je Tehnika. Uređenje je trajalo tri godine i stajalo oko 2,7 milijuna eura. 

U srpnju 2015. darovnim ugovorom vlasništvo nad imanjem i dvorcem podijelio je između sebe i djece, kćer Ivu Balent i sinove Antu i Ivana Todorića. Svaki od njih ima četvrtinu vlasništva nad nekretninom.

Hrvati su unutrašnjost, barem na fotografijama i snimkama mogli vidjeti nedavno, prilikom predstavljanja Brešanovog filma Kakva je ovo država.

Redatelj je objasnio zašto je odabrana nekadašnja rezidencija Ivice Todorića, luksuzno zdanje koje sada iznajmljuje njegova kći.

- Tražili smo što su to danas apsurdi u Hrvatskoj i to je bilo neiscrpno vrelo, no kada smo tražili mjesto za press konferenciju postavili smo si pitanje gdje je taj apsurd i gdje on može najviše doći do izražaja, pa smo zaključili da je to upravo ovdje danas, u ovoj prostoriji - rekao je.

Osim u dvorcu u Šestinama, Ivica Todorić je dobre dane provodio u ništa manje  raskošnoj vili Castello na Medveji. Krajem 2017. godine, Vila Castello je na temelju odluke izvanredne uprave Agrokora prodana je Slovaku za 8,115 milijuna eura.

Nalazi se u blizini plaže, na posjedu ukupne površine 10.062 četvorna metra. Stambene površine u dva objekta je 969 četvornih metara, od čega u glavnoj zgradi dvorca 851. Uz glavnu zgradu je pomoćni objekt za goste ili osoblje, s dva apartmana i zajedničkim dnevnim boravkom. Glavna zgrada sagrađena je nad stijenama uz more 1916. godine u arhitektonskom stilu neoklasicizma. 

Ivica Todorić je u vili ugošćavao političku i biznis elitu, a kada ju je Todorić kupio bilo je to prvi put da netko u Hrvatskoj dobiva privatnu plažu

Helikopter i jahte nisu mogli prodati jer su te vrijedne pokretnine bile opterećene založnim pravom. 

 

 

Najčitaniji članci