News

Komentari 162

Evo što se sve mijenja od danas: Kafići otvaraju terase, a moći ćete i na treninge u zatvorenom

Evo što se sve mijenja od danas: Kafići otvaraju terase, a moći ćete i na treninge u zatvorenom

Ugostiteljski objekti radit će od 6 do 22 sata, i to samo na otvorenim dijelovima objekata. Moći će raditi i sportske dvorane u zatvorenom, no uz obavezno pridržavanje razmaka između sportaša

Krenulo je popuštanje mjera. Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, nove mjere na snazi su od danas, a trajat će, zasad, do 15. ožujka. 

POGLEDAJTE VIDEO: Detalji novih mjera 

Ugostiteljski objekti smiju raditi, ali u određenim uvjetima 

Mjere tako nalažu da se dopusti rad ugositeljskim objektima od 6 do 22 sata, no samo na otvorenim dijelovima objekta, uz poštivanje razmaka među gostima od minimalno tri metra između stolova i 1,5 metara između stolaca. Ako terase imaju pleksiglas, sve se treba otvoriti da bi zrak strujao. 

Na ulazu treba biti dostupno i dezinficijsko sredstvo, a maske će biti potrebne pri odlaksu na toalet u zatvorenom prostoru te to mora biti jasno istaknuto.

Iako je prvotno glazba u ugostiteljskim objektima bila zabranjena, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa je ona dozvoljena, uz uvjet da ne bude preglasna. 

Treniranje da, igranje za neke ipak ne 

Osim ugostiteljskih objekata, popuštanje mjera obuhvaća i sportsku sekciju pa će se tako dopustiti i održavanje treninga u zatvorenim prostorima uz ograničeni broj ljudi koji se kontrolira pa tako jedna osoba mora imati 20 m2 osiguranog prostora oko sebe. Dok je fizički kontakt između sportaša zabranjen, odnosno trenirati se mogu samo beskontaktni sportovi.

Primjerice nogomet, košarka, ali i borilačke vještine, ali tako da se rade kondicionalni treninzi, za koje nije potreban kontakt. Tenis se može igrati, jer tu nema kontakta. Dvorane, kao i rekviziti u njoj će se tako morati redovito provjetravati i čistiti,  a prilikom dolaska i odlaska, sportaši će morati nostiti zaštitnu masku. Isto tako, ne preporučuje se korištenje svlačionica i tuševa. 

Nastavlja se i prevremena zabrana te ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH. Ista pravila, kao i do sada, vrijede za prodavaonice, trgovačke centre i javni prijevoz. 

Najčitaniji članci