Obavijesti

News

Komentari 81

Filipović: Većina trgovaca vraća cijene. Butković: Poskupljenja u pošti neće biti, ni u telekomima

Filipović: Većina trgovaca vraća cijene. Butković: Poskupljenja u pošti neće biti, ni u telekomima

Ministri Filipović i Butković obratili su se medijima nakon sjednice Vlade u petak. Komentirali su poskupljenja te odlazak kolega Tramišak i Paladine

VIDEO

Vlada je na sjednici u petak odlučila korigirati zamrznute cijene četiri prehrambena proizvoda pa će se tako maloprodajna cijena mljevenog mesa i ulja smanjiti dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune, dok će se, zbog tržišnih kretanja cijena šećera i svinjske lopatice povećati za isti iznos. 

Ministar Davor Filipović se nakon sjednice obratio medijima naglasivši kako inspekcije nastavljaju s nadzorom cijena prilikom uvođenja eura.

POGLEDAJTE VIDEO: 

'Trgovački lanci nam svaka dva tjedna moraju dostavljati informacije o cijenama'

- Kao što vidimo, dobar dio poslovnih subjekata vratio je cijene kakve su bile prije 31. prosinca - rekao je istaknuvši kako je Ministarstvo gospodarstva ovog tjedna poslalo dopis trgovačkim lancima u kojem su tražili da im se dostave cijene za cijelu prošlu godinu za 80 artikala koji čine potrošačku košaricu. 

- I da nam svaka dva tjedna nastave dostavljati te informacije jer ćemo to sve prezentirati našim građanima na jednom mjestu, tako da oni mogu usporediti kakve su cijene u pojedinom trgovačkom lancu i tko je i u prošloj godini, ali i tko će u ovoj prema njima biti korektan - rekao je. 

 Na pitanje zbog čega je Vlada odustala od najavljivanih mjera, kao što je zamrzavanje cijena, Filipović je poručio da se nije odustalo ni od čega, ali da su trenutno vidjeli da većina trgovaca vraća cijene kakve su bile 31. prosinca.

- Ako vidimo da postoji potreba da poduzimamo neke druge mjere, mi ćemo to svakako napraviti - rekao je. 

Oko potrošača koji sada odlaze kupovati preko granice, čime će manje novaca biti u našem proračunu, Filipović je rekao kako je i to poruka trgovačkim lancima u Hrvatskoj da smanje cijene i privuku kupce.

- Mislim da je dobro da smo napravili jedan snažan pritisak na trgovačke lance, ali i na sve druge koji su u odlučili u ovim trenucima prijelaza na euro loviti u mutnom i zaokruživati na više jer će pojačan nadzor državnih institucija utjecati na to da se cijene vrate na onu razinu iz prosinca - rekao je.

'Očekujemo da se cijene ne dižu dok traju mjere Vlade'

Upitan je li Vlada bila naivna kad je govorila da neće doći do drastičnog rasta cijena zbog eura, dok su svi upozoravali na to, ministar je istaknuo kako Vlada poduzetnike gleda kao partnere te je dala jasne smjernice.

- Puno se priča o tome zašto se nije uvela crna lista. Poduzetnike i sve poslovne subjekte promatramo kao naše partnere. Mi smo dali jasne smjernice i sad kad vidimo da ih se neki nisu držali koristimo sve što imamo na raspolaganju. Nije nikome u interesu da mu Porezna uprava ne izlazi iz prostorija i da mu DIRH i Carinska uprava dolaze u kontrolu. Prema tome, vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti i da će svi poslovni subjekti koji su digli cijene, a nisu trebali, vratiti ih - rekao je i naglasio da Vlada ima sve mehanizme na raspolaganju za one koji to ne učine. 

- Postoje i dodatni potezi koje u svakom trenu možemo povući - istaknuo je.

Podsjetio je nekoliko puta kako je Vlada pomagala poduzetnicima i u ranijim krizama te da čine sve kako bi pomogli građanima i gospodarstvu. Ujedno je napomenuo i da Vlada očekuje visoku razinu solidarnosti te da se cijene ne povisuju kada za to uz mjere Vlade nema potrebe. 

Plenković o mjerama: Tko cijene ne vrati na staro, novčano ćemo ga kazniti. Neki su cijene vratili
Plenković o mjerama: Tko cijene ne vrati na staro, novčano ćemo ga kazniti. Neki su cijene vratili

- Dok traju mjere, dakle do 31. ožujka, očekujemo razumijevanje svih gospodarskih subjekata - rekao je. 

'Pitao sam na sastanku tko je snizio cijene svojih proizvoda nakon što je cijena benzina pala ispod 10 kuna znate, a dobio sam šutnju'

Na pitanje o trgovačkim lancima koji imaju različite cijene za iste proizvode u Hrvatskoj i Sloveniji, a to se pravda visokim poreznim opterećenjem, Filipović je rekao da bi trgovci trebali izaći sa "cjelovitom informacijom" i reći kolike su im profitne marže na svakom od artikala koji se kompariraju. 

- Mi smo u nekoliko navrata snižavali PDV na određene proizvode da bi pomogli građanima. Nikada se nije dogodilo da kad bi mi smanjili PDV da bi cijena proizvoda u trgovačkim lancima išla dolje. Ne znam o kojem trgovačkom centru pričate, ali volio bih da predsjednik Uprave izađe u javnost i kaže zašto nisu tada smanjili cijenu proizvoda nego su na takav način povećavali svoju dobit.  Kada sam ih pitao na sastanku tko je od njih snizio cijene svojih proizvoda nakon što je u prosincu, nakon dugo vremena, cijena benzina pala ispod 10 kuna znate kakav sam odgovorio dobio? Šutnju - poručio je. 

Butković: Razgovarat ću s telekomima o poskupljenju 

Medijima se obratio i ministar prometa Oleg Butković koji je rekao da neće biti povećanja univerzalne usluge u pošti, koje je odobrio HAKOM.

- HAKOM je donio odluku, ali kontaktirao sam predsjednika Uprave. Taj zahtjev je išao još prošle godine, HAKOM je odobrio, međutim neće biti poskupljenja s obzirom na cijelu ovu situaciju - poručio je.

I telekomi su već najavili poskupljenja uslijed indeksacije, ali Butković i u tom segmentu ističe da najvjerojatnije do toga neće doći.  

- I s njima smo razgovarali, mnogi od njih koriste Vladine mjere koje su im jako dobro došle uslijed povećanja električne energije, i do toga, nije još konačno, ali najvjerojatnije neće doći - rekao je.

Butković uz premijera: 'Istup Tramišak nije bio političan, a Bačić je najbolje rješenje'
Butković uz premijera: 'Istup Tramišak nije bio političan, a Bačić je najbolje rješenje'

O bivšoj ministrici Tramišak

Oboje su komentirali odlazak Nataše Tramišak i Ivana Paladine. Upitani kakvu su suradnju imali s Tramišak te je li istina da je u toj suradnji ona bila pomalo teška, kako neki anonimni izvori sada govore, Filipović je poručio da je suradnja bila korektna. Vjeruje i kako će s novim ministrima dobro surađivati. 

Butkovićev odgovor je zanimljiv. 

- Dozvolite da o ljudima koji više nisu u Vladi ne govorim neke stvari koje su se možda dogodile među nama, iako ja s njom nisam imao problema. No, ne može se ni jedan ministar ponašati kao izolirani otok. Mi smo u timu i moramo svi zajedno surađivati i nalaziti rješenja, razumjeti probleme određenih resora i zajednički ih rješavati. Svi smo mi tu došli na određeno vrijeme i nitko to ne treba shvaćati kao poraz - rekao je ponovivši riječi premijera, a te su da je povjerenje jako bitno.

- Ako ne postoji povjerenje, onda je razlaz jedino rješenje. O tim ljudima mogu reći sve korektno, ja nisam imao probleme - dodao je. 

S novim ministrom Šimom Erlićem, koji s mjesta državnog tajnika dolazi na njeno mjesto, očekuje dobru suradnju. 

- Poznajem Šimu, on je dugo tamo, radio je na EU fondovima i u Zadarskoj županiji, očekujem dobru suradnju - rekao je.

Novinari su ga upitali je li se pogriješilo što Branko Bačić nije imenovan i prije 10 mjeseci umjesto Paladine u resoru graditeljstva i obnove.

- Ki bi da bi. Ovo je sad najbolja odluka - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk