Obavijesti

News

Komentari 1

Fina: Na kraju trećeg mjeseca u blokadi 238.135 građana RH

Fina: Na kraju trećeg mjeseca u blokadi 238.135 građana RH
1

Najmanje blokiranih, njih 2.398, imala je Ličko-senjska županija. Njihov dug iznosio je 162,5 milijuna kuna, a njihov udio u radno sposobnom stanovništvu županije 7,63 posto

VIDEO

Prema podacima Financijske agencije (Fina), na kraju ožujka ove godine u blokadi je bilo 238.135 građana, njihov je dug ukupno iznosio 16,57 milijardi kuna, a najviše dužnika bilo je u Zagrebu, njih 48.865, s dugom od 4,69 milijardi kuna.

Na kraju ožujka bilo je blokirano 9,1 posto radno sposobnog stanovništva glavnog grada Hrvatske.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je blokirano 21.400 građana s dugom većim od 1,4 milijarde kuna, pri čemu je udio blokiranih građana u broju radno sposobnog stanovništva iznosio 7,02 posto.

U Zagrebačkoj županiji zadnjeg dana ožujka blokadu računa imalo je 19.511 građana, s dugom većim od 1,6 milijardi kuna, što čini 9,06-postotni udjel u broju radno sposobnog stanovništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najmanje blokiranih, njih 2.398, imala je Ličko-senjska županija. Njihov dug iznosio je 162,5 milijuna kuna, a njihov udio u radno sposobnom stanovništvu županije 7,63 posto.

DZS: 2,6 % manje zaposlenih u industriji u odnosu na 2019.
DZS: 2,6 % manje zaposlenih u industriji u odnosu na 2019.

U odnosu na ukupan broj stanovnika županije najviše je blokiranih građana u Sisačko-moslavačkoj županiji, 6,74 posto i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 6,28 posto, a te su dvije županije na vrhu i prema kriteriju broja blokiranih u odnosu na radno sposobno stanovništvo - Sisačko-moslavačka 10,22 posto, a Bjelovarsko-bilogorska 9,49 posto.

Nadalje, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek predvode listu od 25 gradova s najvećim brojem blokiranih građana. U Zagrebu ih je bilo 48.865, u Splitu 8.654, u Rijeci 7.741 i u Osijeku 6.169. 

Prema broju građana koji nisu podmirili dospjele neizvršene osnove za plaćanje u odnosu na broj stanovnika izdvajaju se Dugo Selo s 8,10 posto, Sisak s 8,02 posto, Čakovec sa 7,76 posto, Križevci sa 7,41 posto i Petrinja sa 7,02 posto  blokiranih građana. 

Malenici 700 dužnosnika viška, ali ne zna kad će ih smijeniti
Malenici 700 dužnosnika viška, ali ne zna kad će ih smijeniti

Prema prosječnom iznosu duga, najviše je građana s evidentiranim neizvršenim osnovama za plaćanje u Vodicama, a njihov prosječan dug iznosi 206 tisuća kuna. Slijede građani Velike Gorice s dugom od 161 tisuću kuna, Koprivnice s dugom od 159 tisuća kuna, Našica s dugom od 115 tisuća kuna i Varaždina s dugom od 101 tisuću kuna. Građani u preostalih 20 gradova s rang liste u prosjeku su dužni od 52 tisuće kuna (građani Bjelovara) do 96 tisuća kuna (građani Poreča).

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Navike građana: Frizera se ne boje, a teretane će biti prazne
Navike građana: Frizera se ne boje, a teretane će biti prazne

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci. Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a