Obavijesti

News

Komentari 7

Financira Grad Rijeka: Svim učenicama u osnovnim školama bit će dostupni besplatni ulošci

Financira Grad Rijeka: Svim učenicama u osnovnim školama bit će dostupni besplatni ulošci
3

Nakon što je riječka udruga PaRiter objavila zabrinjavajuće rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, nakon Siska i Gimnazije u Varaždinu, besplatne uloške uveo je i Grad Rijeka

VIDEO

Zahvaljujući ugovoru koji je Grad Rijeka potpisao s dobavljačem higijenskih uložaka, svim učenicama riječkih osnovnih škola, s početkom drugog polugodišta, biti će dostupni besplatni higijenski ulošci. Za tu će se svrhu iz gradskog proračuna izdvojiti 165.000 kuna. Projekt besplatnih higijenskih uložaka u riječkim osnovnim školama jedan je od proaktivnih odgovora Grada Rijeke na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu, ali i prvi korak na putu prema uvođenju programa Zdravstvenog odgoja u riječke škole kao izvannastavne aktivnosti.

- Do kraja ovog mandata planiramo pripremiti program Zdravstvenog odgoja po modelu Građanskog odgoja i obrazovanja koji je postigao veliki uspjeh i preuzele su ga mnoge druge hrvatske sredine - najavila je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

Grad Rijeka planira tijekom ove godine proučiti sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje. Također, svi materijali biti će prevedeni i na talijanski jezik.

Neke od mogućih i nužno potrebnih tema kojima će se Zdravstveni odgoj baviti su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske će se jedinice pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.

Plan je do svibnja 2023. godine izdati priručnik programa Zdravstvenog odgoja dok bi se u rujnu pristupilo edukaciji provoditelja, a početak provođenja prvog programa planiran je u školskoj godini 2023./2024.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.