Obavijesti

News

Komentari 1

Financiranje javnih potreba u kulturi radi se jednim zakonom

Financiranje javnih potreba u kulturi radi se jednim zakonom

Novim se zakonom uređuje obuhvat i definicija javnih potreba u kulturi, usklađuje se postupak dodjele sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi i postupak donošenja odluka o financiranju...

VIDEO

Kako bi se unaprijedilo, pojednostavilo i učinkovitije uredilo cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi, Vlada je u srijedu sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se spaja tri zakona.

- U njemu se, naime, spaja Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi i Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi - sve zakoni koji su doneseni u razdoblju od dvadeset i više godina i bilo ih je nužno - istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, prilagoditi suvremenim potrebama.

- Stvorit će se jedan sustav koji će unaprijediti, pojednostaviti, a mislimo i učinkovitije urediti cijelo područje financiranja - ocijenila je.

Na zakonu se radilo intenzivno prije pandemije koronavirusa, dodala je, ali se s obzirom na to da je sektor kulture bio jedan od najpogođenijih u pandemiji, zastalo s njegovim donošenjem dok ne prođe neposredna kriza.

Novim se zakonom uređuje obuhvat i definicija javnih potreba u kulturi, usklađuje se postupak dodjele sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi i postupak donošenja odluka o financiranju na razini države i na razini jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS), a uređuju i druge mogućnosti financiranja javnih potreba u kulturi.

- Omogućit će se i višegodišnje financiranje, što je jako važno za sektor kulture i za neku sigurnost, stabilnost, mogućnost planiranja - istaknula je ministrica.

Novim se zakonom uređuje i postupak dodjele nekretnina u vlasništvu države i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, fizičkim i pravnim osobama koje djeluju u području kulture za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto
Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto

- S ubrzanim razvojem komercijalnih aktivnosti, posebno trgovine i turizma, posebno iz središta gradova sve se češće istiskuju prostri u kojima se može obavljati kulturna djelatnost, pa zakonom stvaramo novi okvir kojim će i država i JLS moći dodijeliti prostore za potrebe kulture pod nekim povoljnijim režimima - rekla je Obuljen Koržinek.

Predloženim se zakonom jasnije uređuje i rad kulturnih vijeća, posebno definiranje pitanja sukoba interesa na koje su, kako je naglasila ministrica, svi osjetljivi.

Uređuje se i obveza izuzimanja članova vijeća iz raspravljanja i odlučivanja, kao i sankcioniranje u slučaju nepridržavanja navedenih odredbi.

- Smatramo da će predloženi zakon zaista bolje urediti sve aspekte financiranja i obavljanja javnih potreba u kulturi - ocijenila je Obuljen Koržinek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa