News

Komentari 2

Floyd i policajac radili u istom noćnom klubu, a kolega tvrdi: 'Imali su prošlost punu trzavica'

Floyd i policajac radili u istom noćnom klubu, a kolega tvrdi: 'Imali su prošlost punu trzavica'

Floyd i Chauvin su oboje radili u osiguranju noćnog kluba u isto vrijeme. Njihov kolega David Pinney kažu da su bili u napetim odnosima, a Floydova obitelj smatra da je njegovo ubojstvo bilo 'poravnavanje računa'

I dok diljem svijeta i dalje traju prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda, CBS je saznao nove informacije iz njegova života i života ubojice Dereka Chauvina, i to od bivšeg policajca koji je sa spomenutim dvojcem radio u noćnom klubu.

Prema njegovim svjedočanstvima, ne samo da su se poznavali, nego su imali i prošlost punu trzavica.

POGLEDAJTE VIDEO Komemoracija za Floyda:

Floyd i Chauvin su oboje radili u osiguranju noćnog kluba u isto vrijeme. Njihov kolega David Pinney kažu da su bili u napetim odnosima.

- Stalno su se oko nečeg prepucavali - rekao je Pinney.

- Kako? - pitao je CBS News.

- Uglavnom su se svađali zbog Derekovog agresivnog ponašanja u klubu i to prema gazdama, što je postajao problem - objasnio je Pinney.

Floydova obitelj vjeruje da ono što se dogodilo 25. svibnja na ulici Minneapolisa ustvari je bilo osobno 'poravnavanje računa'. Odvjetnik obitelj tražio je da Chauvin bude optužen za ubojstvo prvog stupnja 'jer vjeruju da je znao tko je George'.

- Postoji li kakva sumnja u njihovo poznanstvo? - ponovno su novinari pitali Pinneya.

- Ne. Znao ga je. I to jako dobro - ponovio je njihov bivši kolega. 

Vlasnica kluba:  Dereku su crnci predstavljali prijetnju

Maya Santamaria, sada već bivša vlasnica zgrade u kojoj se nalazio klub El Nuevo Rodeo, rekla je da su George Floyd i Derek Chauvin bili zaposlenici kluba u vremenskim periodima koji su se preklapali u 2019. godini.

Dereku je plaćala da sjedi u svom policijskom autu ispred kluba, a Floyd je radio kao izbacivač unutar kluba. Oboje su radili utorcima navečer kada je klub imao popularno plesno natjecanje.

- Mislite li da je Derek imao problem s crncima? - upitali su je novinari CBS-a.

- Mislim da ih se plašio, da su mu predstavljali prijetnju - kazala je Maya.

'Prva stvar koju trebamo učiniti je počistiti Bijelu kuću, glasujte'

George Floyd, crnac čija je smrt pod koljenom bijelog policajca zapalila prosvjede protiv rasne nepravde, postao je temeljni kamen pokreta koji će promijeniti svijet, rečeno je na njegovu pogrebu s kojeg nisu izostale ni političke poruke, prenose agencije u srijedu.

U obredu koji je uživo prenosila svaka veća američka televizijska mreža iz crkve u Houstonu, obitelj, svećenici i političari pozvali su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak kojim će naciju donijeti  preokret. 

Pogreb je održan dva tjedna nakon prosvjeda koji su zapalili Ameriku nakon objave videozapisa prolaznice koja je svjedočila kako se 46-godišnji Floyd borio za život dok ga je koljenom gotovo devet minuta pritiskao bijeli policajac oglušujući se o njegove vapaje "ne mogu disati".

Te su riječi postale leitmotiv za prosvjede diljem svijeta protiv rasne nejednakosti, ali i druge nepravde uperene protiv etničkih i manjinskih skupina.

Politička nota

"Prva stvar koju trebamo učiniti je počistiti Bijelu kuću", rekao je velečasni Bill Lawson i pozvao Amerikance da "glasaju".

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden obratio se videoporukom prikazanom na službi u crkvi i poručio "Kada bude pravde za Georgea Floyda, bit ćemo istinski na putu prema rasnoj pravdi u Americi".

"Ne možemo se više okretati od rasizma koji ranjava naše duše", kazao je bivši potpredsjednik iz mandata Baracka Obame i zapitao "Zbog čega se u ovoj zemlji previše crnih Amerikanaca ujutro diže s mišlju da bi mogli umrijeti samo zbog toga što žive svoj život", upitao se u videu.

Više demokratskih zastupnika govorilo je u crkvi Fountain of Praise u Houstonu, dajući ispraćaju i političku notu. 

Dva stola za registraciju birača bila su postavljena ispred crkve. 
 

Najčitaniji članci