Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
82 komentara

'Folk klub u Kinu Europa? To je jeftina laž, nemojte nasjedati'

Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku, kaže Bandić

Foto: Filip Kos/Pixsell, Patrik Macek/Pixsell
82 komentara

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić reagirao je danas na glasine da će se u Kinu Europa, koje grad od Borisa T. Matića želi preuzeti 1. lipnja, otvoriti narodnjački klub.

Bandić u priopćenju piše:

U vezi s pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. „spinovima“ od strane dosadašnjih najmoprimaca kina „Europa“ da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu „narodnjački klub“, te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja “Festivala tolerancije – JFF “ upućujemo sljedeće priopćenje:

1.​ Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.

2.​ Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam, te su, u skladu sa istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 01.06.2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

Zagreb: Počelo okupljanje građana u znak podrške Kinu Europa | Autor: Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

SLUŽBENI PROSVJED U UTORAK Ispred Kina Europa bilo 2000 građana: 'Kokice, a ne šljokice!'

3.​ Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina „Europa“ Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će „kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub“ odbacujemo u cijelosti . Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

Robert Anić/Pixsell DIREKTOR ZFF-A: Kino Europa radit će dok god traje ugovor. Mi ćemo se boriti

4.​ Ta lažna vijest o „narodnjačkom klubu“ trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji „fake news“.

OGLASILA SE MINISTRICA: 'Protiv sam zatvaranja Kina Europa, treba čuvati kulturu'

5.​ Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – „Festivalu tolerancije – JFF “ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina „Europa“ od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti ćemo nadoknadu štete . Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala.

Zagreb: Počelo okupljanje građana u znak podrške Kinu Europa | Autor: Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

ZATVARANJE KINA EUROPA Matić: Grad nas tjera iz kina, a dali su nam novac za projekte

6.​ Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku , nakon čega će kino „Europa“ nastaviti sa radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message