Obavijesti

News

Komentari 4

FPZG odbio Grliću Radmanu dati titulu docenta: 'Natječaj je raspisan za njega ali nije prošlo'

FPZG  odbio Grliću Radmanu dati titulu docenta: 'Natječaj je raspisan za njega ali nije prošlo'

Fakultetsko vijeće jučer je odbilo raspisati natječaj kojim bi ministar vanjskih i europskih poslova dobio znanstvenu titulu

VIDEO

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) na jučerašnjoj je sjednici Fakultetskog vijeća većinom glasova odbio raspisati natječaj kojim bi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dobio titulu docenta, javlja Telegram.

On je vanjski suradnik FPZG-a te predaje kolegij Neutralnost u suvremenim međunarodnim odnosima na poslijediplomskom specijalističkom studiju Vanjska politika i diplomacija. 

Odbijen je u finalu natječaja, a da se nije dogodio takav scenarij, bez zasnivanja radnog odnosa s Fakultetom dobio bi titulu docenta, pa bi tako imao titulu doc.dr.sc. Osim toga, mogao bi po završetku ministarskog mandata ostvariti nešto konkretniju suradnju s fakultetom i, primjerice, samostalno izvodi više kolegija.

VIDEO Grlić Radman postao hit na mrežama: Mučio se s izgovaranjem riječi trodiobna
VIDEO Grlić Radman postao hit na mrežama: Mučio se s izgovaranjem riječi trodiobna

Prijedlog Fakultetskom vijeću da raspiše ovaj natječaj dao je fakultetski Odsjek međunarodnih odnosa i sigurnosnih studija.

No, na jučerašnjoj sjednici Fakultetskog vijeća s prijedlogom su upoznati nastavnici fakulteta. Prema pisanju Telegrama, neki su shvatili da je natječaj zapravo bio kreiran za ministra vanjskih poslova: U samom prijedlogu natječaja koji je došao pred Fakultetsko vijeće, pisalo je kako se radi o izboru u naslovnog docenta isključivo za kolegij kojega na specijalističkom studiju izvodi Grlić Radman.

Na Vijeću se vodila rasprava o predloženom natječaju, neki su profesori otvoreno sporili oskudan znanstveni angažman Grlića Radmana i njegovu slabašnu uključenost u znanost jer se znanošću dugo nije bavio.

Grlić Radman: 'Sinu bih rekao: ‘Vidiš li ovoga čovjeka? E to je čovjek kakav ti ne bi smio biti’
Grlić Radman: 'Sinu bih rekao: ‘Vidiš li ovoga čovjeka? E to je čovjek kakav ti ne bi smio biti’

- Ovdje je potencijalno bila riječ i o podcjenjivanju mlađih kolega koji kao docenti intenzivno rade na fakultetu i drže sate i sate nastave - rekao je jedan od izvora za Telegram.

Fakultetsko vijeće izjasnilo se protiv raspisivanja natječaja. Ukupno 17 članova Vijeća glasalo je protiv, 18 ih je bilo suzdržano, a njih 29 bilo je za raspisivanje pa u konačnici nije izglasano zeleno svjetlo za natječaj.

Neki smatraju da je ovaj potez bio pokrenut s jednim ciljem, a to je - da ministar ispred doktorske titule dobije i titulu docenta.

Grlić Radman tvrdi: EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu u BiH
Grlić Radman tvrdi: EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu u BiH

Neki od sugovornika spekuliraju i kako bi docentska titula bila zgodan put Grliću Radmanu za eventualnu konkretniju suradnju s fakultetom nakon završetka ministarskog mandata. Docenti – čak i bez zasnivanja radnog odnosa, kao vanjski suradnici – imaju pravo samostalno izvoditi nastavu, biti nositelji kolegija na raznim razinama studija, mentorirati doktorske radove i, jasno, nakon zakonski propisanog roka imaju pravo aplicirati za izbor u više zvanje izvanrednog profesora uz određene zadovoljene uvjete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a