News

Komentari 15

Fuchs o nastavi online: Nadam se da će se učenici brzo vratiti u škole, tako se ipak najbolje uči

Fuchs o nastavi online: Nadam se da će se učenici brzo vratiti u škole, tako se ipak najbolje uči

Srednje škole u državi i viši razredi osnovnih škola u nekim županijama prešli su danas na online nastavu. Ministar Radovan Fuchs rekao je kako se nada da će se uskoro vratiti u škole

Situacija u školama je stabilna, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije početka sjednice Vlade. Zbog loše epidemiološke situacije, srednje škole u svim županijama i viši razredi osnovnih škola u četiri županije, od ponedjeljka prate nastavu online. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Što se tiče prelaska viših razreda osnovnih škola, tu su još Međimurska, a najavila je i Istarska županija da prelazi na C model. Oni su to tako procijenili. U ovim ostalim županijama je isto to vezano uz funkcioniranje u samim školama zbog pozitivnih nastavnika i osoblja. U ostalim županijama nemamo najava da bi prelazile na C model - objasnio je Fuchs. 

- Cijelo vrijeme radimo dva tjedna unaprijed nastavne jedinice kako bi svi mogli u slučaju bilo kakve potrebe istog trenutka koristiti te materijale. To se ne radi samo zato da bi sve škole prešle na C model, nego smo mi to imali od početka, kada su pojedine škole ili razredi prelazili na taj model - objasnio je Fuchs. 

Nada se kako će se epidemiološka situacija poboljšati i da će se učenici vratiti u učionice jer smatra kako je učenje u učionicama i dalje najbolji način učenja. 

- Ravnatelji su ti koji organiziraju rad škola. Ako neki nastavnik, učitelj, može nastavu držati od doma, mi se u to nećemo miješati kao ministarstvo. Međutim, ako može raditi iz škole, morao bi raditi iz škole - istaknuo je Fuchs. 

Aladrović o Nacionalnoj naknadi 

Ministar Josip Aladrović pričao je o Nacionalnoj naknadi koja iznosi 800 kuna. 

- Tu ciljamo na one koji nisu ostvarili dovoljno godina staža da ostvare mirovinu, ali i nisu dio socijalne skrbi - objasnio je Aladrović. Objasnio je da je zamišljena kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva te da će u prvoj godini biti nešto manje od 20.000 korisnika te naknade. 

- Od sutra kreću prijave, ne očekujemo nikakav problem. Politički i društveno zaštitili smo one najranjivije u našem društvu. To je standardna prijava za naknadu - rekao je Aladrović i objasnio na koja se tri načina može prijaviti: 

- Osobnim dolaskom u Zavod za mirovinsko osiguranje, ispunjavanjem i slanjem preporučeno putem pošte ili kroz sustav e-Građani. Tu smo išli i na dio koji je epidemiološki najkvalitetniji i kako bi smanjili fluktuaciju ljudi - objasnio je. 

Najčitaniji članci