Obavijesti

News

Komentari 0

Fuchs obišao stradale škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Fuchs obišao stradale škole u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u nevremenu su oštećene četiri škole, u Požeško-slavonskoj šest, a u Sisačko-moslavačkoj devet školskih objekata

VIDEO

Obnova u olujnom nevremenu teško stradale zgrade srednjih škola u Županji počet će u što kraćem roku kako bi učenici školsku godinu ipak počeli u obnovljenim prostorima, najavio je u srijedu u Županji ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

"Ovaj objekt, kao i objekt osnovne škole u susjednom Gradištu pretrpio je velike štete i treba napraviti ozbiljan projekt sanacije. Dakle, projekt, projektna dokumentacija, nakon toga troškovnik te raspisivanje javnog natječaja nakon kojega se pristupa radovima. Naravno da je vrijeme vrlo kratko, ali postoje i određena izuzeća u samom postupku javne nabave, ako vrijednost prijeđe određenu sumu", rekao je Fuchs tijekom obilaska školske zgrade koju zajednički koriste županjska Gimnazija, Tehnička i Obrtnička škola.

Fuchs: Čekao sam da me prozovu, moj jedini krimen je što me portir pustio na parking
Fuchs: Čekao sam da me prozovu, moj jedini krimen je što me portir pustio na parking

Rekao je da će Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač uputiti zahtjev prema Uredu za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva sa zamolbom od izuzeća zbog hitnosti postupka.

"Ako je potrebno raditi izuzeća, onda je to kod ovakvih situacija s obzirom na to da se radi o školskim objektima. Duboko sam uvjeren da će uz sve napore županije i ravnatelja sve tri škole koje su ovdje, nastava biti redovita i bez ikakvih privremenih rješenja", kazao je Fuchs.

Oštećeno 27 školskih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, za obnovu srednjoškolske zgrade u Županji, postoji privremeni i konačni plan. "Konačni plan pretpostavlja da se temeljem stručnog projekta i troškovnika ide u nabavu ili da se traži izuzeće od nabave zbog žurnih rokova kako bi učenici 4. rujna krenuli u školu, a do tada će rješenje biti takvo da će se napraviti drvena konstrukcija koja bi trebala zaštiti sam objekt", objasnio je župan Dekanić.

Rekao je kako je od 56 školskih objekata u županiji u olujnom nevremenu koje je u dva navrata prošloga tjedna zahvatilo dijelove istočne Slavonije, oštećeno njih 27.

Država će plaćati vrtiće, cijena će biti manja? Iz privatnih vrtića poručuju da su ih zaboravili
Država će plaćati vrtiće, cijena će biti manja? Iz privatnih vrtića poručuju da su ih zaboravili

Najveće su štete na školama u Županji i Gradištu, te Otoku, Ceri i Nijemcima. "Još nismo utvrdili u kojem su financijskom obimu, ali da su ogromne to je sigurno", kazao je.

Dodao je da se situacija u stradalim dijelovima županije stabilizirala, kuće se obnavljaju, stradalo područje čisti se od nagomilanog građevinskog i zelenog otpada dok je bez električne energije još stotinjak domaćinstava.

"I to je privremeno rješenje, a slijedi kompletna rekonstrukcija elektroenergetskog sustava", kazao je Dekanić koji je pohvalio sve službe koje su bile uključene u pomoć na terenu rekavši kako je učinjen ogroman posao.

Ravnatelj Gimnazije Županja Ivica Miličević izrazio je nadu da će se pronaći rješenje za sanaciju i obnovu stradale zgrade županjskih srednjih škola. "Naš cilj je da saniramo srednji greben krovišta kako bi spasili dio škole koji pohađaju učenici Tehničke i Obrtničke škole. Riječ je o oko 700 četvornih metara krovišta koje je olujno nevrijeme odnijelo", rekao je dodavši da sve tri srednje škole pohađa između 800 i 900 učenika.

Liječnici oštro: Fuchs nije jedini, liječenje moćnika je pravilo! Zovu nam šefa, mučno je slušati
Liječnici oštro: Fuchs nije jedini, liječenje moćnika je pravilo! Zovu nam šefa, mučno je slušati

Ministar obrazovanja Radovan Fuch, uz kojega je obilasku u Županji nazočan bio i ministar obrane Mario Banožić, tijekom dana obići će i stradale škole u Gradištu i Cerni te u Brodsko-posavskoj županiji.

Prema trenutačnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je 11 škola.

Na području Osječko-baranjske županije u nevremenu su oštećene četiri škole, u Požeško-slavonskoj šest, a u Sisačko-moslavačkoj devet školskih objekata.

U Zagrebu je šteta prijavljena na 30 vrtića, odnosno 55 vrtićkih objekata. Prijavljene štete su u rasponu od manjih, poput oštećenih ograda i pada stabala u dvorište, pa do težih oštećenja na pet vrtićkih objekata poput prodora vode u objekt i oštećenih krovova.

Oštećenja je u nevremenu pretrpjelo i 40 zagrebačkih osnovnih škola, od kojih su četiri teže oštećene. Od 15 srednjih škola koje su prijavile štete teže su oštećeno četiri.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe