Obavijesti

News

Komentari 1

Gantz odobrio mjere za bolje odnose Izraela s Palestincima

Gantz odobrio mjere za bolje odnose Izraela s Palestincima

Razgovarali su o provedbi gospodarskih i civilnih mjera te naglasili važnost produbljenja sigurnosne koordinacije i sprječavanja terora i nasilja, za dobrobit i Izraelaca i Palestinaca.

VIDEO

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je u srijedu mjere za poboljšanje odnosa s Palestincima nakon jučerašnjeg sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom s kojim je razgovarao o sigurnosnim i civilnim pitanjima.

Izraelska glasila pišu da se sastanak održao u Gantzovoj kući u Rosh Haayinu, drugi susret nakon njihovih razgovora na Zapadnoj obali u kolovozu kada je Abas prvi put u više od deset godina posjetio Izrael.

Gantz je u srijedu odobrio neke mjere uključujući priznanje statusa 6000 Palestinaca na Zapadnoj obali i 3500 Palestinaca u Pojasu Gaze na humanitarnoj osnovi, navodi ministarstvo.

Gotovo 32 milijuna američkih dolara poreza koje je blokirao Izrael bit će proslijeđeno palestinskim vlastima te će još 500 poslovnih ljudi dobiti dozvole za ulazak u Izrael automobilom, po ministarstvu.

Palestinski dužnosnik Husein al-Šeik rekao je da su Gantz i Abas razgovarali o "važnosti kreiranja političkog horizonta" za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Reuters.

Gantz je sastanak rezimirao na Twitteru ne spomenuvši mirovni proces.

"Razgovarali smo o provedbi gospodarskih i civilnih mjera i naglasili važnost produbljenja sigurnosne koordinacije i sprječavanja terora i nasilja, za dobrobit i Izraelaca i Palestinaca", naveo je.

Izraelska stranka desnice Likud bivšeg premijera Benjamina Netanyahua u priopćenju je osudila taj sastanak istaknuvši da su "ustupci opasni za izraelsku sigurnost samo pitanje vremena". "Izraelsko-palestinska vlada je vratila Palestince i Abasa na dnevni red. To je opasno za Izrael".

Izrael će značajno proširiti svoja naselja: "Cilj je udvostručiti populaciju Golanske visoravni"
Izrael će značajno proširiti svoja naselja: "Cilj je udvostručiti populaciju Golanske visoravni"

S palestinske stranke sastanak je osudio islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, teritoriju koji je odvojen od Zapadne obale i pod izraelskom blokadom.

"Takvo ponašanje vodstva palestinskih vlasti otežava političku podjelu među Palestincima, komplicira situaciju, ohrabruje neke u regiji koji žele normalizaciju s okupatorom i slabi poziciju Palestinaca koji odbacuju normalizaciju" s Izraelom, istaknuo je glasnogovornik Hamasa u priopćenju.

Izraelska vlada tvrdi da želi razgovarati o "poboljšanju" života Palestinaca, a ne započeti nove mirovne pregovore, koji su na mrtvoj točki od 2014. godine.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi također obnoviti odnose s Palestincima, koje je raskinuo Donald Trump, ali ne i uključiti se u nove izraelsko-palestinske pregovore.

Abas želi ponovno pokrenuti bliskoistočni mirovni proces u cilju uspostave neovisne palestinske države.

Izraelski premijer Naftali Bennett, iz ultra desne stranke Jamine, protivi se uspostavi palestinske države.

No želi smiriti sukob i poboljšati uvjete života na Zapadnoj obali.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem 1967. godine.

Palestinci žele ta područja za svoju državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca