News

Komentari 57

Gates daje još 250 milijuna dolara za cjepivo protiv korone

Gates daje još 250 milijuna dolara za cjepivo protiv korone

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv covida-19, kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera-BioNTecha

Zaklada Billa i Melinde Gates u četvrtak je obećala još 250 milijuna dolara za jeftinije i dostupnije cjepivo protiv Covida-19.

POGLEDAJTE VIDEO: Cjepivo protiv korone 

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali 70 milijuna dolara u studenome. S najnovijom donacijom zaklada je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1.75 milijardi dolara.

- Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi ovisi o tome što će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i cjepiva bili dostupni onima koji ih trebaju - priopćila je zaklada.

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodala je.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv covida-19, kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera-BioNTecha.

Kanada je to cjepivo odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će u četvrtak vanjske stručnake koji će raspravljati o tome hoće li ga preporučiti ili ne.

Pfizerovo cjepivo je zahtjevno, osobito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

- Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No, oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba - istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač Moderna, koji tvrdi da je njegovo cjepivo učinkovito 94,5 posto, zatražilo je odobrenje u SAD-u i EU-u.

Najčitaniji članci