Obavijesti

News

Komentari 7

Glas poduzenika: Vlada nije pomogla putničkim agencijama

Glas poduzenika: Vlada nije pomogla putničkim agencijama

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u petak je upozorila na težak položaj turističkih agencija u godinu dana pandemije tijekom koje su izgubile više od 90 posto prihoda

VIDEO

"U medijima se spominje da su putničke agencije od države dobile milijarde kuna pomoći, što jednostavno nije točno. Također, ministar Fuchs i ministrica Brnjac mole putničke agencije da pronađu novac kako bi vratile putnicima izdane vaučere, a spominje se i novi zakon po kojemu je agencija dužna u roku od 15 dana vratiti klijentima novac. Međutim, ne spominje se da su putničke agencije izgubile u prosjeku više od 90 posto prihoda zadnjih godinu dana", ističu u priopćenju iz UGP-a.

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista
Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Dodaju da vlasnici putničkih agencija ne mogu dobiti kredite kako bi vratili novac klijentima i da su osuđeni prodavati vlastite nekretnine kako bi pokrili troškove, kao da do sada nisu dobile nijednu lipu pomoći od države, ni od bilo koje druge institucije.

Jedina pomoć koju su dobile je 4.000 kuna za radnike, a za svakog zaposlenika poslodavac ima dodatan trošak plaćanja prijevoza i ostalih fiksnih troškova za koje se do danas nije našlo rješenje, kažu u UGP-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

kažu da nisu pokriveni ni fiksni troškovi, a kako su zatvorene, agencije ne mogu podmiriti sve troškove koji pristižu, pri čemu iz UGP-a napominju da "nisu zatvorene odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ali im je poslovanje u cijelosti ograničeno mjerama Vlade".

Iznose i da je država ponudila putničkim agencijama državna jamstva za kredite, ali im banke odbijaju zahtjeve, zbog čega su iz UGP-a poslali dopis Ministarstvu turizma i sporta, iz kojeg nisu dobili odgovor o tome koje banke će prihvatiti državna jamstva.

Kažu i da vlasnici putničkih agencija žele klijentima vratiti novac od vouchera te spasiti radna mjesta i poslovanje, što je pokazala i njihova anketa provedena prošli tjedan među vlasnicima, kao i da su sve u istim problemima.

Turizam s Covid putovnicama? 'Trebamo što prije krenuti s cijepljenjem turističkih radnika'

"Nije istina da je vraćeno više od 60 posto vaučera klijentima jer se radi o milijunskim iznosima. Prema podacima koje smo dobili od anketiranih putničkih agencija, dug za vaučere je veći od 28 milijuna kuna, a vraćeno je svega 8 milijuna kuna", iznose iz UGP-a.

Zaključuju kako je "očito da će država dozvoliti da agencije odu u stečaj i zatvore vrata" te da mjere za očuvanje radnih mjesta onda neće značiti ništa, jer će vlasnici morati zatvoriti agencije, zaposlenici će ostati bez posla, a klijenti bez novca.

Prenose još i komentar jednog od vlasnika, koji kaže da mjere Vlade nisu dovoljne nego "sramotne".

"Od države dobijemo 4.000 kuna po zaposleniku, troškovi hladnog pogona tvrtke u ovom trenutku iznose 250 tisuća kuna mjesečno. Kao vlasnik i direktor tvrtke prodao sam jednu nekretninu i pet automobila kako bih smanjio minus i gubitke, koji trenutno iznose dva milijuna kuna", priča iskustva taj vlasnik.

Najveći pad plaća u turizmu
Najveći pad plaća u turizmu

Dodaje i da je u razgovoru s kolegama iz Francuske dobio informaciju da Francuska turističkim agencijama podmiruje 80 posto bruto plaće, agenciji s pet zaposlenih djelatnika i 10 tisuća eura, a sve su agencije od države dobile i kredite s 0 posto kamata, a Francuska je i odbila zahtjev EU-a za ukidanjem vaučera za usluge koje nisu pružene tijekom pandemije, čime, po njemu, država štiti svoju turističku industriju.

I iz Udruge hrvatskih putničkih agencija ovih dana, ali i ranije, upozoravaju na težak položaj agencija. Njen predsjednik Tomislav Fain kaže da su 'na koljenima", da moraju prodavati imovinu da bi pokrili troškove i da se bez pomoći države neće moći pripremiti za sezonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!