News

Komentari 5

Glavaš o novom čelniku Visokog kaznenog suda: 'Referenca sam mu ja, ali to je negativna stvar'

Glavaš o novom čelniku Visokog kaznenog suda: 'Referenca sam mu ja, ali to je negativna stvar'

Referenca je njemu upravo ona negativna u smislu da je presudu koju je donio ukinuo Ustavni sud. Ne samo Ustavni sud, nego je i Vrhovni sud ukinuo tu njegovu referencu, rekao je Glavaš

Ivan Turudić od više nije predsjednik Visokog kaznenog suda. Tu funkciju će sljedećih četiri godine obavljati sudac Željko Horvatović.

Sudac Horvatović tijekom Domovinskog rata bio je i vojni sudac, a javnost ga najviše pamti kao suca koji je nepravomoćno presudio deset godina zatvora Branimiru Glavašu, poručivši kako nije riječ o politički motiviranom procesu.

- Upravo to što je postupak trajao 18 mjeseci za koje vrijeme smo ispitali 120 svjedoka potvrđuje da se ne radi o političkom procesu, jer bi inače taj postupak trajao nekoliko mjeseci i ne bi se uopće mučili radi izvođenja dokaza - rekao je u svibnju 2009. sudac Horvatović. 

Branimir Glavaš, kojemu suđenje traje već 16 godina, spočitava mu puno toga.

- Moja noga na sud više neće kročiti, jer u njega ne vjerujem. Jučer i danas pratim medije da mu je glavna referenca da je presudio Glavaša. Mislim da nije glavna referenca da je presudio Glavaša, nego je glavna referenca njemu upravo ona negativna u smislu da je presudu koju je donio – prvostupanjsku – ukinuo Ustavni sud. Ne samo Ustavni sud, nego je vraćena Vrhovnom sudu pa je i Vrhovni sud ukinuo tu njegovu referencu - rekao je optuženik za ratni zločin Branimir Glavaš za RTL.

Najčitaniji članci