News

Komentari 97

Turudićev poraz: Horvatović je novi šef Visokog kaznenog suda

Turudićev poraz: Horvatović je novi šef Visokog kaznenog suda

Iako su svi očekivali da će na tu poziciju doći sudan Ivan Turudić, kako neslužbeno doznajemo, Horvatović je izabran sa 6 glasova za i 4 protiv

Novi šef Visokog kaznenog suda je Željko Horvatović. Mandat mu počinje teći 1. travnja 2021. , a traje 4 godine. Iako su svi očekivali da će na tu poziciju doći suda Ivan Turudić koji je do sada obnašao dužnost predsjednika Visokog kaznenog suda, Horvatović je, kako neslužbeno doznajemo, izabran sa 6 glasova za i 4 protiv. 

Sudac Horvatović je bio dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda, a  jedna od njegovih najpoznatijih presuda je presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. 

Uz njih dvojicu, kandidatkinja za ovu funkciju bila je i sutkinja Lana Petö Kujundžić. Ona je na početku razgovora tražila da se izuzmu četiri člana vijeća zbog povezanosti s Turudićem. Riječ je o Draženu Bošnjakoviću koji je bio ministar pravosuđa i imenovao Turudića na mjesto v.d.-a predsjednika, Darku Milkoviću za kojeg je sutkinja ustvrdila da je podržavao Turudićeve odluke, te Nevenu Cambiju i Lidiji Vidjak koji su s njim privatno prijatelji.

Ostali članovi vijeća su odbili njen zahtjev. Ispitivanje Željka Horvatovića trajalo je najkraće, a pitanja su se ticala programa kojeg je predao vijeću uz kandidaturu. Lana Petö Kujundžić odgovarala je na najviše tehničkih pitanja. Najzanimljivija su bila pitanja saborskog zastupnika Arsena Bauka. On je sve troje kandidata pitao što misle o tome da je Mamićev slučaj izmješten da sud u Osijeku, kako bi reagirali da im netko na ruku stavi sat te što bi učinili da dođu na privatno druženje i tamo zateknu osobu kojoj sude ili bi mogli suditi. 

Horvatović je ustvrdio da je odluka o izmještanju takva kakva je te da su slučajevi sa satom i privatnim zabavama sramota jer bacaju sjenu na pravosuđe.  Petö Kujundžić tvrdi da joj se takvo nešto nikada ne bi moglo dogoditi. Dodala je kako nema praksu ići na slavlja s janjetinom i gemištom, a da dođe, na primjer, na kavu i tamo zatekne osobu kojoj sudi ili bi mogla suditi, odmah bi izašla iz kafića. Turudićevi odgovori bili su daleko najzanimljiviji:

- Taj predmet nije izmješten jer nije ni pokrenut u Zagrebu. Taj predmet je pokrenut u Osijeku odlukom državnog odvjetnika zbog mog odnosa s Zdravkom Mamićem. Ja tog čovjeka poznajem 25 godina i to ne mogu poreći. Još je dvoje sudaca u Zagrebu koji su članovi arbitražnog vijeća HNS-a pa je i to dio razloga da se predmet vodi u Osijeku. Nitko mi ne može staviti sat na ruku bez mog pristanka, a na okupljanja odvjetnika za kojeg znam da je branitelj tog ili takvog okrivljenika, ne bih ni išao.

Najčitaniji članci