Obavijesti

News

Komentari 0

Glazbene 80-e: Puno festivala, pobjeda Rive i rađanje 101-ce

Glazbene 80-e: Puno festivala, pobjeda Rive i rađanje 101-ce
2

Kad je grupa Riva pobijedila na Euroviziji 1989. s pjesmom 'Rock me', označilo je to kraj jedne ere pop-kultutre koje se i dan danas nostalgično prisjećamo

VIDEO

Osamdesete su označile početak buđenja civilnog društva u Hrvatskoj. U Zagrebu je 1984. s emitiranjem započeo Omladinski radio , današnji Radio 101 . Bio je poznat po temama koje su izazivale kontroverzu i bio je najutjecajniji medij tog vremena.

Uvijek je pokušavao oživjeti grad i njegove ljude u društvenim akcijama i događanjima. Ženska prava bila su također jedna od aktualnih tema tih godina. Feministice su tvorile pitanje žena u umjetnosti i kulturi. 1988. osnovan je SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja.

Prava žena postaju društvena tema. Veliki društveni događaji tog vremena, koji su imali i kulturnu konotaciju, bili su festivali. Zagrebfest najstariji je festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe i okupljao je mnoga poznata imena, od Arsena Dedića do Olivera Dragojevića.

VIDEO

Opatijski festival bio je još jedan važan glazbeni događaj gdje su se natjecali najpoznatiji domaći glazbenici. U Puli je 1988. organiziran prvi 'Đoserov memorijal' , za pjevača Atomskog skloništa Sergia Blažića - Đosera koji je preminuo godinu prije. Memorijal je postao najveća estradno-sportska humanitarnu manifestacija na koju su dolazili svirati najveća imena tadašnjeg rock scene, a prije nastupa uz pivu pogledati i nogometne turnire.

Umjetnost i književnost svakodnevno su se događale na ulicama gradova. U kultnim kafićima smišljali su se novi hitovi , pisala poezija i dolazile ideje za razne umjetničke postave koji su možda i bili ispred svog vremena. Zabava je bila tamo gdje je bilo dobro društvo. A to je bilo gotovo svugdje.

Kad je grupa Riva pobijedila na Euroviziji 1989. s pjesmom 'Rock me', označilo je to kraj jedne ere pop-kultutre koje se i dan danas nostalgično prisjećamo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...