News

Komentari 0

Pahor i Steinmeier održali sastanak o ratu u Ukrajini

Pahor i Steinmeier održali sastanak o ratu u Ukrajini

Kako je priopćio Pahorov kabinet o njegovu radnom posjetu Njemačkoj dvojica predsjednika razgovarala su o aktualnim temama europske i svjetske politike, ponajprije o ruskoj agresiji na Ukrajini

Slovenski predsjednik Borut Pahor sastao se u četvrtak u Berlinu s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, a među temama razgovora bio je rat u Ukrajini, te situacija na zapadnom Balkanu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako je priopćio Pahorov kabinet o njegovu radnom posjetu Njemačkoj dvojica predsjednika razgovarala su o aktualnim temama europske i svjetske politike, ponajprije o ruskoj agresiji na Ukrajini.

- Konstatirali smo da u ovakvoj situaciji kakva je danas nije moguće reći ništa drugo nego da ćemo napraviti sve da Ukrajini pomognemo da se obrani pred ovom agresijom, i to politički, vojno, moralno i u svakom drugom pogledu- kazao je za RTV Slovenija slovenski predsjednik.

- Izrazili su veliku zabrinutost zbog tako izrazitog kršenja međunarodnog poretka. Suglasili su se da se ruski napadi moraju što prije okončati i da diplomacija mora ponovo dobiti prostor, te afirmirati mirno rješenje- navedeno je u priopćenju.

Na temu zapadnog Balkana Pahor je izvijestio njemačkog kolegu o inicijativi za susret lidera iz regije u okviru inicijative Brdo-Brijuni.

Kako se dodaje, slovenski je predsjednik ovog tjedna o novom sastanku u okviru formata Brdo-Brijuni koji je regionalna slovensko-hrvatska inicijativa razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom MIlanovićem, a novi regionalni summit održao bi se u Sloveniji.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Steinmeier je bio posebni gost sumita Brdo Brijuni 2017. godine, koji se također održao u Sloveniji, a koji su kao supredsjedatelji vodili Pahor i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.