Obavijesti

News

Komentari 144

Gondola ljubavi i interesa: On je vodio gradnju žičare, a njegova prisna prijateljica je projektirala

Gondola ljubavi i interesa: On je vodio gradnju žičare, a njegova prisna prijateljica je projektirala
4

Vladimir Gruborović je posebni savjetnik Milana Bandića i član njegove stranke. Ana Lovinčić je arhitektica donje postaje. Evo kako je izabrana i kako je njenoj tek osnovanoj tvrtki isplaćeno 1,25 mil. kuna

VIDEO

Vrag je u detalju. A nepoznati detalj u aferi zagrebačke sljemenske žičare je da je čovjek koji je u ime grada vodio pripremu i koordinirao gradnju, u prisnim odnosima s arhitekticom koja je projektirala donju stanicu žičare - najskuplji dio projekta.

Pogledajte video: Koliko nas je koštala žičara?

Pokretanje videa...

Žičara 01:31

Pitanje sukoba interesa i pogodovanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sugovornici iz gradske uprave koji poznaju par,  tvrde da su Vladimir Gruborović, posebni savjetnik Milana Bandića za koordinaciju gradske uprave i arhitektica Ana Lovinčić u ljubavnoj vezi, ali nam se niti jedno od njih nije javilo potvrditi tu informaciju. 

Žičara je misteriozno odjednom postala skuplja za 112 mil. kuna
Žičara je misteriozno odjednom postala skuplja za 112 mil. kuna

O njihovoj prisnosti  svjedoči i čitav niz utrka koje su odradili kao strastveni trkači u isto vrijeme i na istim mjestima. Pretragom interneta, može se vidjeti da su Gruborović i Lovinčić u vrijeme dok se pripremala žičara i dok se ona gradila, sudjelovali, među ostalim, na utrkama Učka trail, Baška voda-Omiš, na utrkama u Portugalu, Švicarskoj, BiH, Bugarskoj i na Mljetu...

Na nekim utrkama imaju redne brojeve jedne za drugim, što znači da su se vrlo vjerojatno zajedno prijavili.

A to otvara pitanje sukoba interesa i pogodovanja. Jer Milan Bandić je imenovao u studenom 2016. godine Gruborovića za glavnog koordinatora u projektu Žičara. 

- On je morao sve provjeriti, odobriti i slati na potpis. Imao je i sve informacije i bio u kontaktu s tvrtkom Elektroprojekt koja je prvo napravila idejni projekt, a zatim  glavni projekt i izvedbene projekte žičare u kojem je sudjelovala Lovinčić. Cijena za njenu tvrtku je povećana za 850.000 kuna – objašnjava nam upućeni sugovornik.

Bandićevi poslovi: Evo kako su troškovi izgradnje sljemenske žičare porasli za 89 milijuna kn
Bandićevi poslovi: Evo kako su troškovi izgradnje sljemenske žičare porasli za 89 milijuna kn

Gruborović je jedan od osnivača Bandićeve stranke, a bio je u glavnom odboru.  A prije gradnje žičare, kreće niz zanimljivih koincidencija. Gruborović kao posebni savjetnik  službeno krajem rujna 2016. putuje u Oslo, glavni grad Norveške.

 Razlog puta je "obilazak gradskih površina Osla". U sklopu puta je bio i na sajmu u  Švedskoj, a porezni obveznici su taj put platili skoro 20.000 kuna. Zašto je to važno?

Veza Zagreba i Osla

Prema našim sugovornicima, s njim je o svom trošku, putovala i Lovinčić. A donja stanica žičare ima identičnu fasadu kao i zgrada Deloittea u Oslu. Pa bi taj put mogao biti ključ razrješenja misterije kako je došlo da Zagreb i Oslo dobiju arhitektonsku poveznicu. 

Krajem 2016. godine raspisan je natječaj za glavne i izvedbene projekte žičare.

Lovinčić početkom  2017.  osniva tvrtku Arhitektura u bijelom, a tu, tek osnovanu tvrtku mlade arhitektice, iskusna tvrtka Elektroprojekt uzima za podizvođača. Javlja se na natječaj. I pobjeđuje. 

Ugovor je sklopljen u rujnu 2017. za cijenu od osam milijuna kuna s PDV-om. Tek osnovanoj tvrtki Ane Lovinčić je trebalo pripasti 400.000 kuna od tog kolača. Ali već u travnju 2018. se ugovor aneksira za dodatnih dva milijuna kuna, a najveći dio od svih podizvođača otpada upravo na tvrtku Ane Lovinčić: 850.000 kuna.  

Umjesto ranijeg idejnog projekta arhitektice iz Elektroprojekta, izgled donje stanice se prepušta Lovinčić i drastično mijenja.  Tako je mlada, tek osnovana tvrtka, dobila posao od ukupno 1,25 milijuna kuna. A Zagreb postaju žičare s rješenjem kao u Oslu.

-  Gruborović je kao voditelj i koordinator odobrio takvo povećanje cijene i izmjenu projekta prije nego ga je službeno u ime grada potpisao Bandić – objašnjava iznimno upućeni sugovornik i sve potkrepljuje dokumentima. 

Bandić tuži projektante zbog masnog poskupljenja žičare
Bandić tuži projektante zbog masnog poskupljenja žičare

Tuži Grad

Lovinčić sada tuži grad jer su i na njenom projektu napravljene  preinake nakon što je Gruborović maknut s mjesta koordinatora početkom 2019. godine. Zagreb pak planira tužiti tvrtku Elektroprojekt i njihove podizvođače za štetu od 80 milijuna kuna. S druge strane, Elektroprojekt kaže da oni nisu ništa krivi i da je Zagreb mijenjao projekt.

Činjenica je da su samo radovi na žičari poskupjeli 90 milijuna kuna bez PDV-a, a opremanje 12 milijuna kuna. Žičaru će Zagrepčani, s kamatama i popratnom infrastrukturom platiti 709 milijuna kuna, što je čini vjerojatno najskupljom u Europi. A to nisu konačni iznosi.

I sada, nakon objave sedmosatnog filma u kojem se prikazuju poskupljenja, svi loptaju odgovornošću za enormni rast troškova. Gruborović nam nije odgovorio na pozive i poruke sa zamolbom za komentar.

Lovinčić je napisala  da nema komentara. A kad smo je dodatno pitali o njenoj vezi s Gruborovićem, putovanjima i je li to imalo utjecaj da ona dobije posao i povećanje cijene, samo je kratko odgovorila: Imate krive informacije.

DORH mora hitno ispitati sve ugovore oko sljemenske žičare
DORH mora hitno ispitati sve ugovore oko sljemenske žičare

Napravila projekt s tek osnovanom tvrtkom

Ali žičara nije jedini projekt koji povezuje Gruborovića i Lovinčić. U proljeće 2017. godine, stanovnici zagrebačke Savice su ostali zaprepašteni.

Preko noći su počeli radovi koji su ogromni park trebali pretvoriti u stazu za trčanje s popratnim sadržajima. Lovinčić je napravila taj projekt s tek osnovanom tvrtkom. Stanovnici su ustali protiv projekta, prosvjedima su obranili park. 

Ali je bio organiziran i kontraprosvjed koji je podupirao projekt. Jedan od kontraprosvjednika je  bio upravo Gruborović. Naš sugovornik nam objašnjava kako je došlo do takvog projekta koji je digao na noge građane.

- Njih oboje su trkači i željeli su takvu staza za trening. Pa  je zato ona napravila projekt, a Gruborović ga je progurao u gradu.Cijena je trebala biti viša od 10 milijuna kuna. Ali nisu računali na građane – objašnjava pozadinu i te priče koja vjerojatno nikada ne bi isplivala u javnost da nije afere sa žičarom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u