Obavijesti

News

Komentari 2

Gong: 'Spustiti dobnu granicu za glasanje na 16 godina'

Gong: 'Spustiti dobnu granicu za glasanje na 16 godina'

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podoljnak kazao je da treba ojačati biračku moć mlađih kategorija građana i građanki Hrvatske

VIDEO

Gong se zalaže za spuštanje dobne granice za stjecanje aktivnih političkih prava za sve vrste izbora u Hrvatskoj na 16 godina, a isključivanje 16-godišnjaka i 17-godišnjaka iz sudjelovanja u političkom procesu smatra neopravdanim, istaknuto je u utorak na Gongovu okruglom stolu.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet naglasila je kako je inicijativa za spuštanje dobne granice za stjecanje prava glasa dio nastojanja za unapređenje izbornog procesa.

''Gong zagovara spuštanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava na 16 godina. To je i logičan nastavak Gongova rada s mladima na podizanju građanskih kompetencija i zagovaranjem sustavnog i kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja'', kazala je Ivković Novokmet.

Tajni kabinet Sandre Benčić: Plenković je odjednom postao zlovoljan i čini se da je se boji
Tajni kabinet Sandre Benčić: Plenković je odjednom postao zlovoljan i čini se da je se boji

Predsjednik Vijeća Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj predstavio je i analizu ''Prema inkluzivnoj demokraciji: spuštanje dobne granice za političko sudjelovanje na 16 godina“, naglasivši kako prijedlog o spuštanju dobne granice u Gongu smatraju korakom u smjeru dodatne demokratizacije političkog života u Hrvatskoj.

''Pritom spuštanje dobne granice ne promatramo dominantno kao sredstvo ostvarenja nekih drugih ciljeva kao što su podizanje odaziva građana na izbore ili redistribucija političke moći, nego kao cilj po sebi", istaknuto je.

Niti jedna vlada u Hrvatskoj nije ozbiljno pristupila temi spuštanja dobne granice

U analizi je naglašeno i da niti jedna vlada u Hrvatskoj nije do danas ozbiljno i sustavno pristupila temi spuštanja dobne granice. Kako su u Gongu istaknuli, pitanje spuštanja dobne granice na 16 godina tek je povremeno bilo tematizirano te se ideja o glasanju 16-godišnjaka prvi put pojavila u 'Nacionalnom programu djelovanja za mlade od 2003. do 2008.', izrađenom u mandatu vlade Ivice Račana, No, to je ostalo mrtvo slovo na papiru, zaključuje se u analizi.

Šalaj je kao autor Gongove analize naglasio i primjere susjednih država naglasivši kako se situacija promijenila sa spuštanjem dobne granice za sve izbore u Austriji, za regionalne i lokalne izbore u Škotskoj i Njemačkoj te s probnim spuštanjem u Norveškoj. U tim državama stvorila se situacija u kojima je moguće propitati pojedine argumente za i protiv spuštanja dobne granice na 16 godina.

"Empirijska istraživanja kako nema negativnih iskustava za društvo i demokraciju u državama u kojima je spuštena granica za glasanje”, kazao je Šalaj.

Kanuist Matija Marinić izborio nastup na Olimpijskim igrama
Kanuist Matija Marinić izborio nastup na Olimpijskim igrama

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Robert Podoljnak kazao je da treba ojačati biračku moć mlađih kategorija građana i građanki Hrvatske.

"Osobno sam za Gongov prijedlog. Argumenti su na strani snižavanja dobne granice za glasanje i to treba ići zajedno s uvođenjem građanskog odgoja. Nužno je pokrenuti inicijativu u Hrvatskom saboru za snižavanje dobne granice za glasanje na izborima", zaključio je Podolnjak.

Politolog Nikola Baketa podsjetio je na rezultate analize Instituta za društvena istraživanja - tek 11 posto mladih smatra da su interesi mladih dobro ili vrlo dobro zastupljeni u društvu.

Gongovu inicijativu tijekom rasprave podržali su i predstavnici političkih stranaka – u ime Socijaldemokrata Vesna Nađ, Lovro Lukavečki iz SDP-a, Urša Raukar-Gamulin (Možemo), Dalija Orešković (SiP) i Katarina Peović iz Radničke fronte te Sara Sušanj iz Mreže mladih Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.