News

Komentari 0

Gospodarski forum u Davosu: Stižu Trump, Greta, Plenković

Gospodarski forum u Davosu: Stižu Trump, Greta, Plenković

Pedesetak šefova država i vlada trebalo bi se okupiti idući tjedan na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, ali prava zvijezda bit će američki predsjednik Donald Trump

Pedesetak šefova država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, trebalo bi se okupiti idući tjedan na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, ali prava zvijezda bit će američki predsjednik Donald Trump, objavili su u utorak organizatori.

Ukupno će biti gotovo 2800 sudionika na tom 50. izdanju skupa, koji će se održati od 21. do 24. siječnja u poznatom švicarskom skijalištu pod geslom "Dionici za održiv i kohezivan svijet". Na skupu bi, kako je najavljeno, trebao sudjelovati i hrvatski premijer Plenković, dok je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif otkazao dolazak.

WEF je drugi put zaredom pozvao i mladu švedsku aktivisticu za klimu Gretu Thunberg, koja predvodi "školski štrajk za klimu" koji se održava petkom širom svijeta, no ne zna se hoće li se ona susresti s Trumpom.

Očekuje se i sudjelovanje kineskog vicepremijera Han Zhenga, njemačke kancelarke Angele Merkel, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Očekuju se i predsjednici Iraka i Afganistana, kao i 35 ministara financija te 30 ministara trgovine.

Trump, koji je u Davosu zadnji put bio 2018., bit će u pratnji kćeri Ivanke Trump i zeta i savjetnika Jareda Kushnera. U njegovu izaslanstvu bit će i ministar financija, ministar trgovine i predstavnik za trgovinu.

Britanski premijer Boris Johnson neće biti nazočan, ali hoće princ Charles.

Iranski ministar vanjskih poslova Zarif otkazao je dolazak. Ne očekuje se sudjelovanje drugih iranskih dužnosnika.

SAD je ovaj mjesec dronom ubio najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija što je dodatno zaoštrilo njihove odnose i izazvalo veliku zabrinutost u regiji i svijetu.

- Moramo razumjeti otkazivanje iranskog ministra vanjskih poslova Zarifa u svjetlu neizvjesnosti u regiji i događaja u Iranu, rekao je predsjednik WEF-a Borge Brende na konferenciji za novinare u utorak.

Najčitaniji članci