News

Komentari 400

Gotovi pregovori: EU 'covid putovnica' od 1. lipnja, putovat ćete bez ograničenja i mjera

Gotovi pregovori: EU 'covid putovnica' od 1. lipnja, putovat ćete bez ograničenja i mjera

Digitalna zelena potvrda, ponekad neslužbeno nazivana i Covid-putovnicom, omogućit će da se bilo gdje u EU, pomoću očitavanja QR koda, provjeri i utvrdi da nositelj potvrde nije zarazan

Europska uredba koja uspostavlja digitalnu zelenu potvrdu kao način za lakša prekogranična putovanja po EU do završetka globalne pandemije ispregovarana je večeras nakon šestosatne, posljednje runde trijaloga između Vijeća EU (država članica), Europskog parlamenta i Komisije. Zakon, koji neki u Bruxellesu već sada opisuju kao toliko važan da će ljudi možda jednog dana dijeliti vrijeme na prije i poslije uvođenja tog certfikata, omogućuje stupanje na snagu cijelog novog sustava 1. lipnja, piše Večernji list.

Digitalna zelena potvrda, ponekad neslužbeno nazivana i Covid-putovnicom, omogućit će da se bilo gdje u EU, pomoću očitavanja QR koda, provjeri i utvrdi da nositelj potvrde nije zarazan. Predviđena su tri načina na koji se to može utvrditi. Potvrda će, dakle, sadržavati ili podatak da je osoba cijepljena protiv Covida-19; ili da je preboljela Covid-19 dovoljno nedavno da se smatra da je zaštićena antitijelima; ili da, ako nije ni cijepljena niti ima antitijela nakon preobljele bolesti, osoba ima svjež negativan nalaz PCR testa.

S takvom potvrdom osoba će moći prelaziti granice između država članica Europske unije bez podvrgavanja restriktivnim mjerama koje su dosad bile pravilo, poput obveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratku s odredišta. Osobe koje nemaju takvu potvrdu moći će također putovati, ali i očekivati restriktivnije mjere poput obveznog testiranja ili samoizolacije, čega će nositelji potvrde biti pošteđeni.

"Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom", naglašeno je u priopćenju Europskog parlamenta.

Najčitaniji članci