Obavijesti

News

Komentari 0

Grad Županja mora vratiti pet milijuna kuna firmi Borovo

Grad Županja mora vratiti pet milijuna kuna firmi Borovo
1

Kako bi se razriješila situacija, Grad Županja ponudio je Borovu obročnu otplatu duga do veljače 2024., a očekuje se da će ju prihvatiti i Nadzorni odbor te tvrtke

VIDEO

Gradonačelnik Županje Damir Juzbašić (nezavisni) izvijestio je u srijedu o drugostupanjskoj presudi Visokoga trgovačkog suda po kojoj je Grad obvezan vukovarskome Borovu vratiti pet milijuna kuna koje je od te tvrtke u državnom vlasništvu pozajmio 2006. godine.

Juzbašić je objasnio da je priča o pozajmici Borova Gradu Županji počela 2006. godine, u vrijeme prosvjeda radnika županjskoga Lužnjaka d.d. u stečaju, koji su tražili svoja prava iz stečajnog postupka, što je u dogovoru u "trokutu država - Vukovarsko-srijemska županija - grad Županja" riješeno tako da se dug radnicima Lužnjaka od 2,5 milijuna kuna riješi pozajmicom od Borova. Kako je rekao, "akteri dogovora bili su županjski gradonačelnik Davor Miličević, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ministar Damir Polančec u ime Fonda za privatizaciju".

Po njegovim riječima, "tri šerifa, okružni Božo Galić, lokalni Davor Miličević i federalni Polančec, 2006. u neformalnim razgovorima i dogovorima, kao 'na vašaru u Rumi' smišljaju plan da Grad Županja isplati radnike Lužnjaka iz kreditnih sredstava koje je Borovo tada povuklo iz Fonda za razvoj i zapošljavanje".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je tada nazvano transferom, dakle, nije imalo snagu pozajmice i pet godina je trajala trakavica kako opravdati tih dva i pol milijuna kuna od jednog trgovačkog društva, a 2011. se događa ključni detalj, kada se Grad Županja obraća tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor i traži novac kako bi nadoknadio štetu Borovu, što je bio presudni pisani trag kojim je dano pravo Borovu da može tražiti povrat sredstava, rekao je.

Juzbašić je rekao i kako je 2019. godine Vlada otpisala tražbine iz spomenutog kredita Borova tako da Borovo "danas nema dug od 2,5 milijuna kuna, nego samo dodatni prihod od pet milijuna kuna", koliko danas iznosi potraživanje Borova.

Užas kod Županje: Pijani mladić zabio se u zaustavljeni auto i odbacio ga, poginula žena (55)
Užas kod Županje: Pijani mladić zabio se u zaustavljeni auto i odbacio ga, poginula žena (55)

"Podnijeli smo zahtjev za reviziju, ali ona ne odgađa izvršenje", rekao je gradonačelnik Juzbašić, ističući da je tih pet milijuna kuna 12 posto gradskog proračuna Županje, što se mora negativno odraziti na kratkoročnu i srednjoročnu budućnost grada. Građanima je poručio da neće biti zakinuti ni u jednoj usluzi.

Kako bi se razriješila situacija, Grad Županja ponudio je Borovu obročnu otplatu duga do veljače 2024., a očekuje se da će ju prihvatiti i Nadzorni odbor te tvrtke. Županja je prvih milijun kuna već uplatila Borovu, iznos od 1,5 milijuna kuna spremna je uplatiti do 15. rujna, a preostali iznos uz obročnu otplatu, rekao je županjski gradonačelnik.

"Ovo je došlo iz debelog nemara i lošeg načina rješavanja poslovnih odnosa, a cijeli slučaj smo prijavili nadležnim službama jer tadašnji gradonačelnik nije imao odobrenje Gradskog vijeća, a ni Poglavarstva. Nesporno je da moramo pet milijuna kuna prirediti i nadoknaditi Borovu, a to nije sve što me je kao novog gradonačelnika dočekalo i prati od bivše gradske vlasti. Ovo je kao onaj film 'Beskrajni dan'", rekao je gradonačelnik Županje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava