Obavijesti

News

Komentari 2

Građani ocijenili Milanovićeve dvije godine: HDZ-ovcima i desničarima je postao pozitivan

Građani ocijenili Milanovićeve dvije godine: HDZ-ovcima i desničarima je postao pozitivan

Rad su mu ocijenili s trojkom, dok najvišu stabilnu ocjenu mu daju birači stranke SDP-a. MOST-ovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta

VIDEO

Odabrala ga ljevica, a sad ga voli desnica. U predizbornoj kampanji je zagovarao jedno, a sad radi dugo. No, kako ga vide građani? Donosimo rezultate CRO Demoskopa, koje je Promocija Plus provela za RTL.

Za dosadašnji rad, predsjednik Republike dobio je ocjenu - 3. Najvišu ocjenu dobio je na početku mandata; u travnju 2020. – vrlo dobar, gotovo 3,6. Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći, vrti se oko trojke, s manjim amplitudama. Sada u siječnju je na stabilnoj trojci.

Novo priopćenje s Pantovčaka: 'Zašto Plenković ne želi skinuti oznaku 'ograničeno' s nalaza?'
Novo priopćenje s Pantovčaka: 'Zašto Plenković  ne želi skinuti oznaku 'ograničeno' s nalaza?'

Gledano po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio - SDP (ocjenjuju ga s 3,77). Ostali su na trojci, od MOŽEMO! (ocjena 3,21) preko MOST-a (ocjena 3,02), Domovinskog pokreta (ocjena 2,68) do HDZ-a (ocjena 2,65). Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Usporedba rezultata s početka mandata i sada pokazuje da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme MOŽEMO!, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike MOST-ovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta.

13 puta izabran za najpozitivca

U protekle dvije godine Milanović je 13 puta biran za najpozitivca, ostale mjesece to je bio premijer Plenković. Prva tri mjeseca od izborne pobjede 2020. Milanović je bio na vrhu, onda ga je kroz kampanju i pobjedu na parlamentarnim izborima smijenio premijer. Nije mu tada pomoglo ni proglašavanje korone karijesom.

Škoro o Milanoviću i desnici: 'Čim dođu izbori neće biti uz njega. Tražit će novog lidera'
Škoro o Milanoviću i desnici: 'Čim dođu izbori neće biti uz njega. Tražit će novog lidera'

U izbornom mjesecu srpnju 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca - dobio je tek nešto iznad 11 posto. Od početka 2021., kada je krenuo s maratonskim prozivkama svih i svega, Milanović mijenja trend da bi u ožujku skinuo s trona premijera. Preuzima vodstvo i od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca. Najbolji rejting bio mu je u studenom prošle godine na vrhuncu sukoba s Vladom, premijerom i ministrom obrane. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 23.7 posto, tada ga je izabrala za najpozitivca.

Birači desnih stranaka i HDZ-a smatraju ga pozitivnim

Prema analizi, sada birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat.

U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58,9 posto na 52,3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar. A značajan pad vidljiv je i kod birača ostalih stranaka koji su ga podržavali: HSS (s 48,3 posto na 23,1 posto), HSU (s 46,9 posto na 24,7 posto), IDS-a (s 50,7 posto na 22,3 posto), CENTRA (s 27,4 posto na 14,2 posto).

Banožić: Inspekcijski nalaz ima stupanj tajnosti. Neka Milanović skine tajnost sa svojih 25 letova
Banožić: Inspekcijski nalaz ima stupanj tajnosti. Neka Milanović skine tajnost sa svojih 25 letova

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10,7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod MOST-a se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34,5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3,6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27,6 posto).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...