Obavijesti

News

Komentari 3

Gradnja hidroelektrane Ombla: Opet razmatraju sporni projekt

Gradnja hidroelektrane Ombla: Opet razmatraju sporni projekt
1

Ministarstvo zaštite okoliša od HEP-a je zatražilo Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu. Taj će dokument odlučiti ide li se s HE Ombla u završnu fazu

VIDEO

Nakon godinu i pol mirovanja, HEP-ov projekt gradnje hidroelektrane Ombla, metaforički rečeno, izvučen je iz ladice. Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo zaštite okoliša HEP-u je naložilo da provede Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu.

Sukob Čačić – Holy

Pojednostavljeno rečeno, riječ je o dokumentu kojim proces odlučivanja o tome može li se ovaj projekt realizirati ulazi u svoju završnu fazu. Iako ove informacije nisu željeli komentirati ni u HEP-u ni u Ministarstvu, neslužbeno se može doznati kako će HEP tijekom sljedećih mjeseci morati provesti opsežna istraživanja podzemnog biološkog sustava Omble i drugih sličnih lokacija na području Dubrovačko-neretvanske županije.

O ishodu tih istraživanja ovisit će hoće li projekt u konačnici dobiti zeleno svjetlo ili neće

HE Ombla jedan je od HEP-ovih projekata koji je izazvao najveću pozornost javnosti te brojne prosvjede ekoloških udruga i nevladinih institucija koje strahuju od negativnih posljedica, ali koje su se često koristile i neutemeljenim dezinformacijama i paraznanstvenim spekulacijama. 

Dodatni problem bio je u tome što je HEP okolišnu, lokacijsku i načelnu građevinsku dozvolu za projekt ishodio još krajem 1990-tih, kad je legislativa bila znatno blaža, a područje Omble još nije bilo dio zaštićene europske ekološke mreže Natura 2000. Na osnovi tih dozvola, HEP je bio s EBRD-om dogovorio i financiranje, a projekt je bio i okidač za jedan od prvih ozbiljnih sukoba u Kukuriku koaliciji između tadašnje ministrice zaštite okoliša Mirele Holy i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Zbog svih tih okolnosti sredinom prošle godine u HEP-u su odlučili učiniti korak natrag, otkazati kreditni aranžman s EBRD-om i pokrenuti regulativnu proceduru za ishođenje prihvatljivosti na nacionalnu mrežu. Mnogi su tu odluku tumačili i kao prešutno odustajanje od projekta, no evidentno je da u HEP-u i dalje ozbiljno računaju na gradnju te 68 megavata jake hidroelektrane

Najnovije rješenje Ministarstva zaštite okoliša nipošto se ne može smatrati “zelenim svjetlom” za realizaciju projekta, ali u HEP-u imaju objektivnih razloga nadati se kako će u konačnici uspjeti ishoditi potrebne dozvole.

Naime, HEP je tijekom godina obavio niz istraživanja podzemne flore i faune u toku rijeke Omble, a prije dvije godine tvrtka je od ugledne britanske konzultantske kuće WSP Enviromental naručila i Plan upravljanja bioraznolikošću kojim su detaljno isplanirane sve mjere potrebne da bi se u slučaju gradnje elektrane spriječila trajna šteta na staništima biljnih i životinjskih vrsta koje tamo postoje. Taj dokument, iako je napravljen u skladu s najvišim svjetskim standardima, ipak je za HEP do sada, u regulativnom kontekstu, bio bezvrijedan jer nije bio proveden sukladno važećoj hrvatskoj zakonskoj proceduri.

Optimizam HEP-a

Ipak, ako je taj dokument napravljen u skladu s najboljim pravilima struke, smatraju u HEP-u, nema nikakvog razloga da ishod procedure koja će se voditi prema službenoj proceduri Ministarstva zaštite okoliša bude drukčiji. Je li taj optimizam utemeljen, trebalo bi biti poznato do sredine 2015. kad se očekuje konačna odluka o sudbini HE Ombla.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Puca jedinstvo: Predstavnik Mađara će podržati Vladu HDZ-a i DP-a. S njim bi imali većinu!
MANJINE U RASKOLU

Puca jedinstvo: Predstavnik Mađara će podržati Vladu HDZ-a i DP-a. S njim bi imali većinu!

Hoće li mađarska manjina biti 76-ta ruka za potrebnu većinu u novoj vladi, bez ostalih manjina? Demokratska zajednica Mađara je upravo izglasala podršku HDZ-ovoj većini bez obzira na ostale manjinske zastupnike