News

Komentari 30

Gradonačelnik opkoljenog Mariupolja: 'Rusi su prisilno deportirali 40.000 civila'

Gradonačelnik opkoljenog Mariupolja: 'Rusi su prisilno deportirali 40.000 civila'

"Tražimo da se hitno otvori humanitarni koridor od tvornice Azovstal, za žene, djecu i ostale civile", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk

Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u ponedjeljak da je oko 40.000 civila iz tog grada prisilno deportirano u Rusiju ili u ukrajinske regije pod ruskom kontrolom.

"Nažalost, moram objaviti da od danas prisilno deportiraju" stanovnike, rekao je Vadim Bojčenko na ukrajinskoj televiziji. "Provjerili smo preko administrativnog registra da su već deportirali više od 40.000 ljudi."

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad Mariupoljem nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Mariupolj i dalje odolijeva, rekao je, međutim, u ponedjeljak američki vojni dužnosnik.

"Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

"Tražimo da se hitno otvori humanitarni koridor od tvornice Azovstal, za žene, djecu i ostale civile", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.

Najčitaniji članci