News

Komentari 46

Bojnik iz Mariupolja pisao Papi: 'Ovako izgleda pakao. Spasite naše živote iz sotonskih ruku'

Bojnik iz Mariupolja pisao Papi: 'Ovako izgleda pakao. Spasite naše živote iz sotonskih ruku'

Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. marinske brigade koja se još uvijek bori u Mariupolju, pisao je i papi Franji moleći za pomoć, navodeći da su žene i djeca zatočena zajedno s borcima u gradskoj čeličani

Lučki grad Mariupolj u istočnoj Ukrajini i dalje odolijeva, dok Rusi, kako se čini, posljednjih dana šalju pojačanja u Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak američki vojni dužnosnik.

POGLEDAJTE VIDEO: Traje bitka za Mariupolj. Azov: 'Krećemo u protunapad'

"Naša procjena je da se za Mariupolj i dalje vode borbe. Grad je i dalje pod prijetnjom zračnih napada, na udaru raketnih projektila i bombi te topništva", kazao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovani.

Prema njegovim riječima, trenutno se u jugoistočnoj i istočnoj Ukrajini nalazi 76 ruskih taktičkih skupina, 11 više nego prije.

Moskva je ranije objavila da je preuzela kontrolu nad tim južnim lučkim gradom nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

>> Sve o ratu u Ukrajini pratite iz minute u minutu OVDJE

Bojnik Serhij Volina, zapovjednik 36. marinske brigade koja se još uvijek bori u Mariupolju, pisao je i papi Franji moleći za pomoć, navodeći da su žene i djeca zatočena zajedno s borcima u gradskoj čeličani.

"Ovako izgleda pakao na zemlji... Vrijeme je za pomoć ne samo molitvama. Spasite naše živote iz sotonskih ruku", navodi se u dijelovima pisma koje je tvitao ukrajinski veleposlanik u Vatikanu.

Ukrajinske vlasti su zatražile od Rusije da omogući humanitarne koridore iz Mariupolja i tamošnje tvornice Azovstal.

"Tražimo da se hitno otvori humanitarni koridor od tvornice Azovstal, za žene, djecu i ostale civile", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Azovstal je jedna od najvećih europskih metalurških tvornica. Proteže se na 11 četvornih kilometara i gleda na Azovsko more.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.

Najčitaniji članci