Obavijesti

News

Komentari 0

Uragan sve bliže Grčkoj: Brzo pronađite alternativni smještaj!

Uragan sve bliže Grčkoj: Brzo pronađite alternativni smještaj!
1

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti. Ciklon bi se mogao tim područjem kretati sve do subote. Grčka je spremna

VIDEO

Grčka se priprema za rijetku vrstu oluje, mediteranskog uragana poznatog kao "medicane", za koju se očekuje da će prvo pogoditi zapadne jonske otoke, a potom poluotok Peloponez te čak i Atenu. Na Twitteru ljudi objavljuju snimke uragana koji trentno 'udara' po otocima Zakynthos i Kefaloniji.

Vlasti su upozorile da će oluja "Janos" biti popraćena snažnim vjetrovima i kišom koji bi u naredna dva dana mogli dovesti do poplava i nestanka struje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Efthymio Lekkas, profesor upravljanja prirodnim katastrofama sa Sveučilišta u Ateni primijetio je da se do sada nisu dogodile očekivane jake kiše u Grčkoj, ali napominje kako su vjetrovi u područjima kroz koja prolazi ciklon, vrlo jaki, piše grčki portal Emea.

- Veliko je pitanje u kojem će smjeru uragan krenuti u sljedećih nekoliko sati. Trebamo biti vrlo oprezni jer smo kroz posljednja dva takva uragana, 2017. i 2018., vidjeli da se njegov smjer može naglo promijeniti - upozorio je Lekkas.

- Čekali smo da završe negdje drugdje, a pronađeni su na skroz desetom mjestu - dodaje, naglasivši da upravo priroda takvih pojava znanstvenike drži na oprezu u projiciranju smjera njihova kretanja.

Dolazi Medicane: Mediteranski uragan donosi vjetrove i do 200 km/h, na udaru je Grčka
Dolazi Medicane: Mediteranski uragan donosi vjetrove i do 200 km/h, na udaru je Grčka

Profesor je primijetio i da se uragan, kada dođe na kopno, polako spušta nazad zbog planina i nije ojačan morem.

'Pronađite alternativni smještaj, Janos je jači od prijašnjih oluja'

Zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je savjetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu rijeka da pronađu alternativni smještaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

- Utjecaj Janosa, moramo biti jasni, bit će sličan drugim olujama, no snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju. Razmislite o tome da odete kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana zbog lošeg vremena. Izbjegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tijekom ovih teških uvjeta i zaštitite prozore i vrata, uvijek imajući na umu mogućnost da odete i na viši kat kuće. Nemojte prelaziti bujice i poplavljene puteve pješice bez razloga. Pratite medije za daljnje upute - također su rekli iz civilne zaštite. 

Glasnogovornik vlade Stelios Pecas kazao je kako se intenzitet i putanja oluje ne mogu precizno predvidjeti. Ciklon bi se mogao tim područjem kretati sve do subote.

Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, no proteklih godina su postale učestaliji, rekao je Hardalias.

Slična oluja posljednji je put Grčku pogodila 2018. godine. Godinu prije je u poplavama poginulo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova. Takve oluje poznate su pod nazivom medicani, što je kombinacija riječi "Mediteran" i "hurricane".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS