Obavijesti

News

Komentari 13

Grlić Radman: Nisam proizvod Vesne Pusić, nego F. Tuđmana

Grlić Radman: Nisam proizvod Vesne Pusić, nego F. Tuđmana

“Ja sam proizvod Franje Tuđmana”, rekao je ministar Grlić Radman u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a

VIDEO

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odbacio je u ponedjeljak izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je postao diplomat zahvaljujući bivšoj šefici diplomacije Vesni Pusić i ustvrdio da je "proizvod" prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Govoreći novinarima nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu, Milanović je ranije u ponedjeljak rekao da Grlić Radman "nikada ne bi postao ambasador na pragu 60. godine i da mu HDZ ne bi dao tu hranidbenu tvar".

"To je dobio od mene zahvaljujući Vesni Pusić", rekao je Milanović i dodao da je Grlić Radman "običan licemjer i presvlači se brže od Batmana, Spidermana i Supermana u jednom kadru".

Upitan za komentar te izjave, šef hrvatske diplomacije je rekao da on nikome ne mora dokazivati ni objašnjavati svoj put.

Dodao je da je u Hrvatsku došao na poziv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojeg je upoznao prilikom njegova poziva Švicarskoj 1989.

Milanović o ministru Banožiću: 'Ispričavam se Vinkovčanima, ali šaljite pametnije u Zagreb'
Milanović o ministru Banožiću: 'Ispričavam se Vinkovčanima, ali šaljite pametnije u Zagreb'

“Supruga i ja smo živjeli u Švicarskoj, dobro situirani i integrirani u švicarsko društvo. Odazvali smo se na Tuđmanov poziv i nikada nismo požalili zbog te odluke iako smo se uvijek mogli vratiti”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je ponosan što je hrvatski branitelj i što je pridonio stvaranju hrvatske diplomacije.

Referirajući se na Milanovićevu izjavu, rekao je da nema vremena za “isprazne priče i za niska podmetanja”.

“Ne želim se uvlačiti u prostor u kojem vlada verbalno nasilje, kultura kavge. Mislim da to hrvatski građani ne zaslužuju”, rekao je. “Ne bismo smjeli dopustiti da nas svijet prosuđuje po takvoj retorici i verbalnom nasilju, koje je trenutačno prisutno”.

Što se tiče rotacija veleposlanika i generalnih konzula, oko čega još nema dogovora između vlade i predsjednika države, Grlić Radman je rekao da se zalaže da se rotacija obavi što prije jer je brojnim diplomatima istekao mandat, a neka su mjesta upražnjena.

Grlić Radman: Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je činjenica i s njim, kao i sa svima koji donose odluke,  treba razgovarati, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

 Na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić je rekao da je to pojednostavljeno gledanje.

Uhićen Dodikov savjetnik: Našli kod njega kokain i ecstasy
Uhićen Dodikov savjetnik: Našli kod njega kokain i ecstasy

 “To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarat, osobito Hrvatska koja ima najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je Grlić Radman.

Na primjedbu da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis uzvanika.

Grlić Radman je rekao da je sastanku ministara vanjskih poslova, na kojem je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH, ukazao na rast unitarizma i separatizma u susjednoj državi.

“Ključno je promijeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, rekao je Grlić Radman.

Kritizirao je sve one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer vrijeme istječe s obzirom da je sljedeća godina izborna.

'Planovi Dodika su nedopustiv udar na pravni poredak'
'Planovi Dodika su nedopustiv udar na pravni poredak'

“Svi koji odugovlače preuzimaju odgovornost i rizik za budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

I visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakona. Također je izrazio zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

“Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol”, rekao je Borrell.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca