Obavijesti

News

Komentari 3

Guterres zabrinut zbog moguće globalne gladi uslijed rata u Ukrajini: 'Nisam optimističan'

Guterres zabrinut zbog moguće globalne gladi uslijed rata u Ukrajini: 'Nisam optimističan'

Ruska invazija na Ukrajinu u veljači poremetila je transport Crnim morem, glavnim pravcem za izvoz žita i drugih proizvoda i dramatično smanjila izvoz iz Ukrajine i Rusije.

Tijekom posjeta Austriji, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na prekid ruske agresije na Ukrajinu.

-  Ovaj besmisleni rat mora prestati - rekao je Portugalac nakon posjeta saveznom predsjedniku Alexanderu van der Bellenu u Beču.

Istaknuo je kako je ruska invazija na Ukrajinu izazvala ogromnu devastaciju, razaranje i patnju u zemlji. Guterres i Van der Bellen upozorili su da unatoč svemu tome također treba imati na umu borbu protiv klimatske krize jer rat neće trajati vječno.

UN se prvenstveno usredotočio na spašavanje civila i uspostavljanje humanitarnih koridora iz Mariupolja. Osim toga, Ujedinjeni narodi žele pronaći načine za dovoženje hrane i gnojiva iz Ukrajine na svjetska tržišta. Guterres je dodao kako tamo ima još puno prostora za diplomaciju, ali on se osobno s Putinom neće opet sastati.

Rat u Ukrajini ugasio je gotovo 4.8 milijuna radnih mjesta
Rat u Ukrajini ugasio je gotovo 4.8 milijuna radnih mjesta

Van der Bellen je zahvalio Guterresu na njegovom putu u Moskvu i Kijev, koji je bio uspješan s obzirom na situaciju u Mariupolju. Austrijski predsjednik je u ime svoje države obećao kako će iskoristiti svoju neutralnost za posredničke usluge u uspostavi i očuvanju trajnog mira.

Guterres se zatim susreo s kancelarom Karlom Nehammerom i ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom (obojica ÖVP). U zajedničkoj izjavi, šef UN-a je naglasio da će Ujedinjeni narodi nastaviti raditi na evakuaciji civila u ukrajinskom ratu i na opskrbi hranom.

-  Provest ćemo nekoliko takvih operacija, ali ih nećemo objaviti dok ne budu dovršene -  rekao je šef UN-a.

Ono što je posebno istaknuo je zabrinutost zbog problema sa hranom te izbijanja gladi kao problema koji se počeo širiti diljem svijeta. Također je ukazao na trgovinu ljudima te kriminalne skupine koje koriste priliku kako bi izrabljivali najranjivije izbjeglice iz Ukrajine.

Austrijski kancelar Karl Nehammer se našao pod kišom kritika jer je posjetio Putina i razgovarao s njim. Jedan od rijetkih koji je to učinio je i čelnik UN-a. Njihova filozofija je ta da treba pregovarati s uzročnikom problema, a ne ga ignorirati.

-   Ako želite riješiti problem trebate to učiniti sa izvorom problema, sa onim tko uzrokuje problem. Tamo leži i rješenje za taj problem. Zato ima smisla pričati sa predsjednikom Rusije – zaključio je Guterres ispred novinara.