News

Komentari 181

Gužve na granicama, na Bregani čekali i do dva sata u kolonama

Gužve na granicama, na Bregani čekali i do dva sata u kolonama

Unatoč gužvama, na graničnim prijelazima nema većih problema. Čeka se kraće nego proteklih godina kada su se pred velike blagdane na granicama znale stvarati kolone u kojima se čekalo i preko 3 sata

Gužve na graničnim prijelazima za ulazak u Hrvatsku počele su se stvarati već u ranim jutarnjim satima, u kolonama se čeka i do dva sata.

Na graničnom prijelazu Bregana je poprilična gužva, ali zasad sve teče u redu i jedino što eventualno usporava promet su putnici koji na vrijeme ne pripreme potrebne dokumente za ulazak u Hrvatsku.

Kako biste prešli granicu potrebno je sa sobom imati potvrdu da ste preboljeli koronu ili da ste se cijepili. Od primitka druge doze cjepiva mora proći minimalno 14 dana, a imunitet za osobe koje su preboljele koronu vrijedi 180 dana.

Za ulazak u Hrvatsku priznaju se i brzi antigenski testovi koji se sada priznaju na razini cijele Europske Unije.

Putnici su opušteni, kažu, znalo je biti i gore. Svi oni jedva čekaju doći svojim obiteljima za nadolazeće praznike. Najviše putnika dolazi iz Njemačke i Austrije, a većina njih ima spremne potvrde o negativnom testu na koronu. 

- Mi idemo iz Austrije i bit ćemo u Hrvatskoj dva dana. Testirali smo se u Austriji, a cijena jednog testa je 80 eura, no sad uoči Uskrsa imali smo popust od 10 posto. U koloni čekamo nekih sat vremena - rekao nam je stariji bračni par na GP Bregana. 

Obitelj koja je putovala iz Münchena, kažu da cijene testova tamo variraju, od 50 do 150 eura, no napravili su ga kako ne bi morali Uskrs provesti u izolaciji. 

- Svugdje smo prošli bez problema, a jedino se ovdje uvijek mora najviše čekati - bili su kratki. 

Ako, pak, nemate test potrebno ga je napraviti odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku o vlastitom trošku i boraviti u samoizolaciji do trenutka dok ne dobijete negativan nalaz.

S negativnim testom može se putovati u susjedne zemlje, a ako se vraćate u roku od 48 sati nije potrebno raditi novi test.

Državljani zemalja koje se nalaze u schengenskom prostoru, a nalaze se na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), mogu ući u Hrvatsku na isti način kao i prije početka epidemije uz uvjet da nemaju nikakve simptome i da nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Policijski službenici na GP Bregana neslužbeno su nam rekli kako od jutra sve teče mirno, nije bilo nikakvih problema, a čekanje je uobičajeno za razdoblje uoči velikih praznika. 

U koloni smo naišli i na putnike iz susjedne Srbije. Oni nisu imali negativan test jer kroz Hrvatsku samo tranzitiraju, no kada se budu vraćali nazad u Njemačku, morat će ga napraviti. 

Gužve su se počele stvarati od ranog jutra, a očekuje se da će trajati do kraja dana kao i u subotu. Policija stoga moli putnike za strpljenje.

 

 

 

 

Najčitaniji članci