Obavijesti

News

Komentari 8

Ha, što bi moglo poći po krivu? Stiže - piletina iz laboratorija

Ha, što bi moglo poći po krivu? Stiže - piletina iz laboratorija

Singapur je dao regulativno odobrenje za prvo meso napravljeno u laboratoriju od životinjskih mišićnih stanica...

VIDEO

Iz Singapura pristiže vijest o prvom tzv. ''čistom mesu'' proizvedenom u laboratoriju, prenosi portal BBC News.

Ideja proizvodnje laboratorijskog mesa bazirana je na startup projektu tvrtke naziva Eat Just koji želi promovirati pileće meso napravljeno u laboratoriju. 

Meso će se u početku koristiti u pilećim nuggetsima, a tvrtka nije rekla kada će ono postati dostupno. 

Potražnja za alternativnim načinima proizvodnje mesa porasla je zbog zabrinutosti potrošača o zdravlju, dobrobiti životinja i okoliša.

Prema stručnjacima, tržište mesa koje nije proizvedeno od ubijenih životinja moglo bi vrijediti 140 milijardi dolara. 

Na policama raznih supermarketa i jelovnicima restorana već godinama svjedočimo raznim vrstama mesa napravljenih na biljnoj bazi.

No, ovaj se projekt razlikuje od spomenutih po tome što meso tvrtke Eat Just nije napravljeno na biljnoj bazi, već je uzgojeno od životinjskih mišićnih stanica u laboratoriju.

Velika prekretnica

Tvrtka je ovaj projekt nazvala velikom prekretnicom za globalnu prehrambenu industriju te se nada da će druge zemlje slijediti njihovu ideju.

Tijekom posljednjeg desetljeća, razna su poduzeća pokušala na tržište donijeti uzgojeno meso, nadajući se da će pridobiti što veći broj potrošača.

Još puno posla

Osnivač tvrtke Eat Just smatra da je ovo jedna od najznačajnijih etapa u prehrambenoj industriji, no naglašava da su pred njima još brojni izazovi.

Kao prvo, puno je skuplje proizvoditi meso koje se uzgaja u laboratoriju, nego ono što se proizvodi na biljnoj bazi. 

Kao još jedan izazov za društvo jest zasigurno i reakcija potrošača. No, sa singapurskim odobrenjem ovog proizvoda, potrošači će sigurno lakše prihvatiti proizvod, a odluka bi mogla potaknuti ostale države da ga odobre.

Provjeren proizvod

Singapurska agencija za hranu u svom je priopćenju naglasila da je proizvod tvrtke Eat Just siguran i spreman za prodaju.

- Utvrđeno je da je proizvod siguran za prodaju na predviđenim razinama uporabe te je dopuštena početna uporaba mesa u nuggetsima - rekao je jedan od predstavnika agencije.

U procesu proizvodnje mesa nisu korišteni antibiotici, a utvrđeno je da je piletina imala niži mikrobiološki udio nego piletina proizvedena od ubijenih životinja. 

- Ovo je prvi put u svijetu da je netko stvorio visokokvalitetno meso izravno iz životnjskih stanica za sigurnu ljudsku potrošnju. Smatram da ovo utire put u budućnost prehrambenog sektora - rekao je osnivač tvrtke Eat Just.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"