'HDZ nije kriv, on je oštećen jer je novac završio u džepovima pojedinaca, a ne u stranci' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

'HDZ nije kriv, on je oštećen jer je novac završio u džepovima pojedinaca, a ne u stranci'

'HDZ nije kriv, on je oštećen jer je novac završio u džepovima pojedinaca, a  ne u stranci'

Nije dokazano da je HDZ počinio kaznena djela za koja se tereti, ustvrdio je odvjetnik Vladimir Terešak, koji predstavlja pravnu osobu HDZ, u završnim riječima. Sanaderovi odvjetnici tvrde da ni on nije kriv

VIDEO

HDZ se ne smatra odgovornim za kaznena djela za koja se tereti. Ne samo da si nije pribavio protupravnu imovinsku korist nego je stranka oštećena djelovanjem pojedinaca koji su djelovali izvantsranački  a postupali su s pozicija dužnosnika a ne stranačkih osoba. Novac je završio u njihovim džepovima a ne u stranci. Nije dokazano da je HDZ počinio kaznena djela za koja se tereti- rekao je odvjetnik Vladimir Terešak koji predstavlja pravnu osobu HDZ. 

Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović u svojoj završnoj riječi ustvrdio je kako nije dokazano da je bivši premijer Ivo Sanader počinio kaznena djela onako kako ga Uskok tereti. 

- Pojedini okrivljenici i svjedoci su zaključili određenu vrstu sporazuma s DORH-om. Neki formalnu, a neki neformalnu što se vidi iz blagih kazni koje su dobili, kojima je honorirana njihova suradnja s Uskokom. Drugookrivljeni Mladen Barišić bio je ispitan 20 puta,  Branka Pavošević 14 puta, a jedan od krunskih svjedoka Ivan Jarnjak je na apsolutno fantastičan način nestao iz ovog postupka. Bio je glavni tajnik stranke zadužen između ostaloga i za financijsko poslovanje stranke a za što se inkriminira Sanadera koji s tim nije imao veze niti pravno niti faktično - rekao je Prodanović. Dodao je kako je Jarnjak na neobjašnjiv način ovdje bio svjedok a ne optužen.

- On je bio svojevrsni direktor stranke koji operativno vodi sve poslove stranke pa i financijske- rekao je Prodanović.

Kazao je i kako se isključivo na temelju izjave Mladena Barišića temelji optužba da je Sanaderu dao 15,275 milijuna kuna te da Barišićeve izjave ne potvrđuje niti jedan svjedok.

- Sanader je optužen i osuđen za ovaj dio optužbe isključivo na temelju iskaza Mladena Barišića koji je prilagođavao iskaze interesima optužbe pa njegov iskaz vrvi kontradikcijama- rekao je Prodanović dodavši kako je interes javnosti i društvena atmosfera takva da se očekuje pravda, a ona se može ostvariti, naveo je Prodanović, samo osuđujućom presudom pa i po cijenu totalnog srozavanja standarda i dokazivanja.

- Ne može za premijera vrijediti drugačiji kriteriji dokazivanja u odnosu na druge - istakao je Prodanović. Odvjetnica Jadranka Sloković ustvrdila je kako bi odnošenje osuđujuće presude bilo ponovno teška povreda prava Ive Sanadera na pravično suđenje i predložila je sudu da donese oslobađajuću presudu za njezina klijenta. 

Slučaj Fimi Medija, zbog kojeg je Ćaća bježao iz Hrvatske, još nema kraja. Traje već 10 godina
Slučaj Fimi Medija, zbog kojeg je Ćaća bježao iz Hrvatske, još nema kraja. Traje već 10 godina

Branitelj trećeoptuženog Ratka Mačeka, odvjetnik Tihomir Rubeša, naglasio je da se optužbe na račun njegovog branjenika temelje na iskazu četvrtooptužene Branke Pavošević iz istrage, koji je ona povukla tijekom glavne rasprave. Nadodao je i da je optužba za Mačekovo članstvo u zločinačkoj organizaciji nastupila apsolutna zastara te je zatražio od suda da njegovog branjenika oslobodi optužbe za koju, kako tvrdi, nema dokaza.

Bivši glasnogovornik Vlade RH Ratko Maček pridružio se završnim riječima branitelja naglasivši da protiv njega nije dokazano niti jedno kazneno djelo.

- Časno i pošteno sam radio svoj posao. Nisam prikupljao nikakve donacije ili naložio njihovo prikupljanje, zaključio je Maček.

Odvjetnik Neven Gotal koji brani Branku Pavošević istaknuo je da tijekom postupka Uskok nije dokazao da je njegova branjenica počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Branka Pavošević nije bila u sudnici kao ni bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić čije se završne riječi očekuju u ponedjeljak. Sljedeći tjedan mogla bi biti objavljena i nepravomoćna presuda u ponovljenom postupku koji je počeo 2016. Uskok traži da se Sanaderu oduzme 23,7, a HDZ-u 24, 2 milijuna kuna.

Uskok: Sanaderu oduzmite 23,7 milijuna kuna, a HDZ-u 24,2 milijuna kuna i kaznite ih
Uskok: Sanaderu oduzmite 23,7 milijuna kuna, a HDZ-u 24,2 milijuna kuna i kaznite ih

Podsjećamo,  bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a Sanadera, bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, bivšega glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu šeficu računovodstva Branku Pavošević, HDZ i agenciju Fimi media terete da su za crne fondove HDZ-a iz državnih i javnih tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...