Obavijesti

News

Komentari 12

HDZ-ovac koji se obožavao slikati s Plenkovićem i Kolindom treći put na udaru EU tužitelja

HDZ-ovac koji se obožavao slikati s Plenkovićem i Kolindom treći put na udaru EU tužitelja
8

Roberta Gotića iz Varaždina se ovaj puta tereti za davanje mita od 130.000 eura, ali to je tek početak istrage u milijunskom poslu sanacije ekološke bombe. Bio je ugledni član HDZ-a do prvog lanjskog uhićenja

VIDEO

Bivši ugledni HDZ-ovac i varaždinski poduzetnik Robert Gotić se treći puta našao na udaru Europskih javnih tužitelja (EPPO) koje u Hrvatskoj vodi Tamara Laptoš.

Kako su priopćili bez navođenja imena, Gotića se ovaj puta tereti za davanje 130.000 eura mita drugom poduzetniku koji mu je onda trgovao svojim utjecajem da Gotićeva GK Grupa dobije i kredite, ali i drugu pomoć.

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o vinkovačkom poduzetniku Miroslavu Šaravanji, vlasniku građevinskog poduzeća Sokol koji je u novoj istrazi drugoosumnjičeni. 

U središtu najnovije istrage je sanacija jame Sovjak u Viškovu pored Rijeke.

Gotićeva GK Grupa je predvodila konzorcij koji je dobio posao sanacije vrijedan 44 milijuna eura(337 milijuna kuna) bez PDV-a, odnosno oko 390 milijuna kuna s porezom.  Jama je prava ekološka bomba o kojoj smo više puta pisali, a stanovnici se samo nadaju da će napokon i biti sanirana. 

- Postoji osnovana sumnja da su dvojica osumnjičenika sklopila dogovor o podmićivanju i trgovini utjecajem. Prema tom dogovoru, drugoosumnjičeni je koristio svoj utjecaj i veze u određenim trgovačkim društvima i financijskim institucijama kako bi osigurao za prvoosumnjičenoga, osnivača i vlasnika trgovačkog društva, svu potrebnu pomoć kod relevantnih poslovnih subjekata i institucija u pogledu poslovnih aktivnosti i ostvarenja poslovnih ciljeva prvoosumnjičenikova trgovačkog društva. Zauzvrat mu je prvoosumnjičeni pristao platiti određeni novčani iznos. Također postoji sumnja da, kada je prvoosumnjičeni predvodio zajednicu ponuditelja u prijavi na javni postupak za “Projektiranje i izvođenje radova sanacije jame Sovjak”, čija je ukupna vrijednost bila viša od 44 milijuna eura (337.000.000,00 kuna) s PDV-om, od čega je 85% bilo sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, drugoosumnjičeni je prvoosumnjičenome osigurao daljnje neometano odvijanje poslovanja kao i svu potrebnu pomoć u rješavanju poteškoća koje su se pojavile u fazi provedbe projekta. Osnovano se sumnja i da je prvoosumnjičeni zatražio od drugoosumnjičenoga da se pobrine da trgovačko društvo prvoosumnjičenoga od banke dobije odobrenje zatraženog kreditnog okvira, budući da je prvoosumnjičenik trebao osigurati nastavak svojih poslovnih aktivnosti vezanih uz druge ugovore. Prema prikupljenim dokazima, kao nagradu za dogovoreno, prvoosumnjičeni je u tri navrata isplatio drugoosumnjičenome ukupni iznos od najmanje 130.000 eura, odnosno 990.000,00 kuna – navodi se u priopćenju EPPO-a koji je zatražio i blokadu Šaravanjine imovine.

Što se tiče samog posla sanacije jame, zaposlenici Fonda za zaštitu okoliša su nam ranije otkrili da postoji sumnja da je taj natječaj bio namješten. Ubrzo nakon što je potpisan ugovor, morao je otići i dotadašnji direktor Fonda Siniša Kukić.

On zasad nije među osumnjičenima, ali istraga oko tog posla je tek pokrenuta. 

Robert Gotić je ranije  u Varaždinu bio i vijećnik HDZ-a, te je bio u vrhu tog lokalnog stranačkog ogranka. Kako smo već ranije objavili, obožavao se fotografirati u srdačnim susretima s najvišim dužnosnicima stranke, od premijera Andreja Plenkovića, preko bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pa do predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ali i s brojnim drugima, poput uhićenog ministra Darka Horvata ili uhićene bivše državne tajnice Josipe Čuline(ex Rimac). 

Gotić je prvi puta uhićen u srpnju prošle godine. Tada ga je EPPO teretio za davanje mita kako bi njegova tvrtka dobila posao vrijedan preko 21 milijun eura na izgradnji varaždinskog pročistača. S njim su uhićeni i bivši direktor komunalnog poduzeća Varkom, Željko Bunić i poduzetnik Stjepan Ptiček. Nakon toga ga je HDZ isključio iz stranke. 7

U svibnju ove godine je EPPO proširio istragu i ustanovio da je Gotićeva tvrtka Buniću kao protuuslugu za namještanje posla na pročistaču izvela građevinske radove na kući u vrijednosti 22.543 eura. Kuća se nalazi u mjestu Muline na otoku Ugljanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...