Obavijesti

News

Komentari 2

Zastupnici izglasali rebalans proračuna Zagreba, HDZ ga najviše iskritizirao: Smiješan je

Zastupnici izglasali rebalans proračuna Zagreba, HDZ ga najviše iskritizirao: Smiješan je
15

Nakon rasprave, u kojoj su najviše sudjelovali HDZ-ovi zastupnici kritizirajući gradonačelnika Tomaševića, rebalans proračun izglasan je s 27 glasova za i 15 protiv.

VIDEO

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u devet ujutro. Malo prije 16 sati zastupnici su raspravili tek prvu točku dnevnog reda, ali ne zato što je svatko od njih htio nešto reći o predloženom rebalansu proračuna za ovu godinu već zbog nekoliko stanki i aktualnog sata koji je prethodio. U raspravi o rebalansu najviše su sudjelovali HDZ-ovci, koji su ga najviše i iskritizirali zbog čega je i zaiskrilo s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Naposljetku su rebalans izglasali s 27 glasova za, 15 protiv. Vladajući nisu prihvatili nijedan amandman, ali uz opasku da su neki projekti već u tijeku, a da će neki biti uvršteni u proračun za iduću godinu.

PRATITE UŽIVO: Gradska skupština o rebalansu proračuna 

HDZ-ovci su ga ocijenili smiješnim. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- I uštede su smiješne. Jer kako nazvati uštedu od 0,27 posto, odnosno od 0,06 posto nego smiješnom? Povukli smo paralelu s prosječnom plaćom u Gradu koja je 8309 kuna, u tim okvirima gradonačelnik Tomašević je uštedio niti pet kuna. Mi uistinu smatramo da je to smiješno - poručio je Mislav Herman naglasivši kako će Gradu, zahvaljujući Vladi, biti doznačeno 470 milijuna kuna od porasta prihoda od poreza na dohodak, ali i iz Fonda solidarnosti te beskamatnog zajma. 

- Da nema tih mjera, ne bi bilo ni r od ovog današnjeg rebalansa - rekao je.

Upitan osjećaju li se odgovornima, obzirom da su u prošlom sazivu bili dio vladajuće većine, za kosture koji sad ispadaju iz ormara, a na koje je otišlo 400 milijuna kuna ušteda koje je Tomašević ostvario smanjenjem naknada vijećnicima, plaćama pročelnicima i drugim mjerama, Herman poručuje Tomaševiću da je vrijeme da kosture ostavi u ormaru. 

- Prošlo je 100 dana od preuzimanja vlasti. Nadam se da se nećemo pola mandata baviti kosturima iz ormara nego da će početi raditi ono što mu je posao, a to je vođenje Grada - rekao je pa dodao kako bi bilo dobro s psihološkog aspekta da se Tomašević koji put i nasmije i pokaže građanima da ima optimizma za bolji život.

- Jer plakati nad kosturima iz ormara već gotovo 150 dana smiješno, neodgovorno i krajnje populistički - poručio je Herman, bivši predsjednik Skupštine.

HDZ-ov Davor Filipović pita se koji su to uopće kosturi ističući kako Tomašević priča o njima, ali ne navodi koji su to konkretno. A Tomašević je naglasio kako je u nekoliko navrata proteklih tjedana naveo što sve Grad mora platiti, a da to nigdje nije bilo navedeno ili je bilo navedeno u manjem iznosu zbog čega su sad u problemu - kao, primjerice, ZET, za čije subvencioniranje moraju dati dodatnih 80 povrh 790 milijuna kuna, potom za Domove za starije, pa onda za mjeru roditelj-odgojitelj za koju, unatoč tome što su je stopirali, ne bi bilo dovoljno novaca.... Sve te stavke u proračunu nisu bile navedene u realnom iznosu.

Tomašević: Šaljem inspekciju u Cibonu! Klub je na rubu propasti
Tomašević: Šaljem inspekciju u Cibonu! Klub je na rubu propasti

- Priča o uštedama koje nitko nije vidio. Priča kako je uštedio 400 milijuna kuna, a zna se da je proračun Grada, kada se ne gledaju proračunski korisnici, smanjen za 5,8 milijuna kuna. To su nebuloze. Gradonačelnik, nakon 18 godina što je šetao po gradu i četiri godine bio oporbeni zastupnik u Skupštini, sada nakon više od 100 dana na vlasti kada govori o financijama Grada govori kao da je pao s Marsa - poručio je. 

Za samo 5,8 milijuna kuna je smanjen proračun ovim rebalansom, bez proračunskih korisnika, naglasio je. 

- A ono što je zapravo bizarno jest da je posljednji rebalans Bandića u lipnju prošle godine bilo smanjenje proračuna za 169,5 milijuna kuna - rekao je. 

'Most je jedina oporbena stranka koja je podnijela amandmane na rebalans, što govori da smo jedina prava oporba'

Zastupnik Marko Sladoljev je naglasio kako su jedino oni iz Mosta podnijeli amandmane na prijedlog rebalansa.

- Što govori da je Most trenutno jedina prava oporba gradonačelniku Tomaševiću. Za podnijeti amandman treba stručnosti i vremena, mi smo ih uputili sedam. Moram reći da smo osupnuti činjenicom da nisu prihvatili onaj koji se odnosi na povećanje satnice asistentima u nastavi s 25 na 30 godina, s obzirom na to da je to politika kojom se Tomašević bavio u predizbornoj kampanji - rekao je istaknuvši kako bi to povećanje iziskivalo malo novaca u rebalansu - 1,4 milijuna kuna.

Obzirom da novaca za ZET ima, a za pomoćnike u nastavi ne, oni ovaj prijedlog rebalansa nisu podržali. Vladajući nijedan podneseni amandman nisu prihvatili. A jedan je podnio još i nezavisni Trpimir Goluža. 

Herman je istaknuo kako je ovo prva sjednica Skupštine na kojoj Klub HDZ-a i HSLS-a nije uložio amandmane pa pojasnio i zašto. 

- Ulagati amandman na jedan ovakav financijski dokument značilo bi, vrlo jednostavno, slaganje u potpunosti novog dokumenta, što nije naš posao - rekao je pa poručio Tomaševiću da kasni s donošenjem rebalansa tri mjeseca, obzirom da ga je najavio za srpanj.

- Najavljivali ste uštedu od 3,6 milijardi kuna. A ova ušteda koju danas predstavljate od 37,5 milijuna je ravno 99 posto manje od onog što ste najavljivali. Ono što je nama uistinu žao, ne toliko vas koliko onih koji su vam poklonili toliko veliki broj glasova, jer se svakoga dana raskrinkavate u vlastitoj nesposobnosti vođenja nečeg ovako velikog, kao što je Grad Zagreb - poručio je. 

Tomašević: Ima računa i faktura koji uopće nisu bili planirani, što je to nego kosturi u ormaru?
Tomašević: Ima računa i faktura koji uopće nisu bili planirani, što je to nego kosturi u ormaru?

A uštede na programima komunalne infrastrukture u vrijeme dok sjeverna Trešnjevka pliva pod vodom, dodao je, suvišno je i komentirati.

'Počnite nekaj raditi osim kaj stalno cvilite'

Na prozivke vladajućih da je HDZ, kao dio tada vladajuće većine, podržao Bandićev proračun za ovu godinu, Herman poručuje da je to točno. 

- Ali uz napomenu da je on nerealan, a kako bismo sačuvali Grad od izvanrednih izbora i izazivanja nove zagrebačke krize - rekao je, što je nasmijalo trenutne vladajuće.

- Mi nismo bili odgovorni za izvršenje proračuna, kao što ste vi sada. I Milan Bandić i prošla uprava su iza nas, počnite nekaj raditi, osim kaj stalno cvilite da ne znate kaj bi radili - zagrmio je Herman s govornice. 

Nezavisni Renato Petek, zastupnik Kluba SDP-a, istaknuo je kako rebalans konačno prikazuje stvarno stanje financija. 

- Do sad smo imali, Filipović nam je znao prigovarati, proračune na koji oporba tada nije željela davati amandmane. Naprosto je bio neoporavljiv i iznuđen na način da su koalicijski partneri postavljali određene uvjete s amandmanima koji su morali biti prihvaćeni i na taj način smo dobili najskuplju žičaru na svijetu i mnoge druge projekte koji će idućih 15 godina opterećivati proračun Grada - istaknuo je. 

U trenutnoj situaciji, dodao je, vlast je učinila ono što je mogla.

'Planiramo širenje kanalizacijske mreže i potpunu modernizaciju mreže javne odvodnje...'
'Planiramo širenje kanalizacijske mreže i potpunu modernizaciju mreže javne odvodnje...'

- A to je da imamo prikaz stvarnog stanja stvari. Očekujem za iduću godinu vidjeti detaljne troškove izvanproračunskih korisnika, svih ustanova, a onda ćemo vidjeti da li postoje još nekakvi troškovi na koje se nije ukazivalo - rekao je istaknuvši kako rebalans otkriva dijagnozu Grada Zagreba

-  Živimo u financijski bolesnom gradu, koji više nema rezerve koje je nekad imao i koji je osiromašen - rekao je.

'Kakve je vama ustupke napravio Tomašević kad šutite?'

Filipović je upitao njega kakve je ustupke napravio Tomašević kad ne ide svojim čamcem na poplave, kao što je išao Bandiću, i ne sudjeluje u raspravama o protuzakonitim imenovanjima u Upravnom vijeću DB Srebrnjak. 

- Je li vam napravio ustupke kada šutite na imenovanja iza zatvorenih vrata? Kada šutite o aferi javna bilježnica? Odgovorite nam jer vi ste najveći borac za pravdu, a dobro i veslate - poručio mu je. 

Tomaševiću je poručio da Gradu ne treba model upravljanja po Georgu Costanza, da pali i gasi svjetlo da se vidi da je netko u zgradi, niti Supermen koji jede pahulje jer su se građani toga nagledali nego gradonačelnik koji će u okviru normalnog radnog vremena raditi na dobrobit sugrađana.

Nezavisna Dina Vasić, zastupnica Kluba SDP-a, istaknula je kako bi voljela vidjeti puno veće uštede, ali da je svjesna u kakvoj se situaciji Grad nalazi.

- Nadam se da će u novom proračunu biti dovoljno mjesta ostavljeno da se gradska imovina konačno stavi u gospodarsku funkciju i da od toga dođu priljevi novca, koji bi uravnotežili taj dio proračuna - rekla je. 

'Treba imati razumijevanja za neke stvari obzirom da se rebalans radi na proračun koji je donijela prethodna garnitura'

Slaven Dobrović u ime Kluba Domovinskog pokreta je istaknuo kako treba imati razumijevanja za neke stvari obzirom da se rebalans radi na proračun koji je donijela prethodna garnitura.

- Punu kreaciju ćemo vidjeti u novom proračunu. Krivo mi je i očekivao sam doista da će doći prijedlog mjera o sustavu gospodarenja otpadom. To je komunalni sektor koji je u teškoj krizi i ide u transformaciju, a cijene bi mogle skočiti gore. Mi ćemo iz proračuna ulupati 430 milijuna kuna na neke troškove gospodarenja otpadom, a to je usluga koja se treba naplaćivati iz naplate te usluge. To je abnormalno stanje i mene plaši što u ovom rebalansu ne vidim odmak od kontinuiteta gospodarenja otpadom - rekao je dodavši kako ga žalosti što Tomašević, koji je politiku izgradio na komunalnim pitanjima, nije bio kadar u 120 dana iznjedriti jasan smjer.

'Skupština je svašta vidjela u svojoj povijesti, ali da dođe i kritizira netko tko kaže da je svjesno digao ruku za nerealan proračun...'

Gradonačelnik Tomašević ne može vjerovati da rebalans kritiziraju HDZ-ovci koji su, kako su sami priznali, glasali za Bandićev proračun znajući da je nerealan. 

- Vi sami priznate da ste digli ruku za nerealan proračun. Ova Skupština je svašta vidjela u svojoj povijesti, ali baš da dođe netko kritizirati rebalans koji pokazuje stvarne troškove i stvarne uštede i kaže "mi smo svjesno digli ruku za nerealan proračun".... Vi ste zapravo sudionici za ovu fiskalnu neodgovornost prošle vlasti. Kažete da ste glasali za takav proračun da ne biste doveli Zagrebu krizu, a zapravo ste ga gurnuli u još dublju krizu time što ste dali bivšem gradonačelniku zeleno svjetlo za predizbornu potrošnju od milijardu kuna veću nego za što postoji pokriće u prihodima. I što je najbolje, kažete da ste svjesno to napravili - rekao je.

HDZ-ov Filipović poručio mu je da mora konačno prihvatiti da više nije aktivist nego da upravlja ozbiljnim sustavom kao što je Grad Zagreb. 

- Proračun Grada je u vašim rukama, vi ste taj koji je trebao napraviti ozbiljne uštede, a niste. Ponudili ste smanjenje proračuna od 0,06 posto - istaknuo je. 

Herman mu je ponovno savjetovao da nabaci osmijeh jer je stalno depresivan. 

- Prestanite plakati nad kosturima iz ormara. Pa što bi bilo da su vodeći iz naše stranke kod propasti Agrokora cvilili i plakali nad nesretnom sudbinom kostura iz ormara koja su naslijedili? Ljudi su skupili glave i išli riješiti problem - rekao je HDZ-ovac. 

Nezabilježeno je u prošlom sazivu Skupštine da se netko nekome smijao i nešto dobacivao, ovakvog ponašanja nije bilo, ponovno je izašao Filipović za govornicu i poručio. 

- Nikad se na ovoj razini nije raspravljalo i nemojte to više raditi - rekao je njemu Tomašević pa prihvatio Hermanov savjet. 

- Ja se, evo, smijem kad čujem vaše izjave da treba ostaviti kosture u ormaru. E, nećemo jer ste vi sudjelovali u izradi tih kostura i sve ćemo ih izvaditi iz ormara tako da se vidi s koje pozicije mi moramo krenuti u Gradu, a za što ste vi suodgovorni - rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...