Obavijesti

News

Komentari 5

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu glasali za krovni zakon koji ruši Lex Ap

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu glasali za krovni zakon koji ruši Lex Ap

Novi europski zakon kojeg će Hrvatska morati implementirati, omogućava novinarima da zaštite svoje izvore od kaznenog progona. 465 zastupnika je bilo za, 92 protiv, a suzdržana 64

VIDEO

Europski parlament izglasao je EMFA-u, krovni zakon kojeg u roku 15 mjeseci sve zemlje članice trebaju implementirati. Dio toga zakona je i članak 4 koji kaže da se novinare, urednike i njihove članove obitelji ne može privesti, sankcionirati, presretati, nadzirati, pretraživati ili im zaplijeniti elektroniku, pretraživati nekretnine u kojima žive i redakcije ukoliko novinari odbiju odati svoj izvor, osim ako to ne zahtjeva javni interes po članku 52 ugovora o Europskoj uniji.

Za ovaj zakon u europskom parlamentu digli su ruku svi hrvatski europarlamentarci osim Kolakušića koji je bio protiv, te Ilčića i Sinčića koji su bili suzdržani. Iako glasovanju nije pristupio Karlo Ressler, HDZ-ovi Sunčana Glavak, Tomislav Sokol i Željana Zovko su bili za. 

U Saboru Lex AP, u Europskom parlamentu EMFA: 'To je zakon koji će štititi novinare i izvore'
U Saboru Lex AP, u Europskom parlamentu EMFA: 'To je zakon koji će štititi novinare i izvore'

Svi zakoni u kojima se spominju mediji novinari, i koji ih se tiču, će se morati prilagoditi ovom zakonu. 

To obuhvaća Zakon o medijima, Zakon o HRT-u i Lex AP, ako se sutra izglasa u Saboru. Obuhvaća i Zakon o kaznenom postupku kad je u pitanju otkrivanje novinarskih izvora i informacija iz tajnih istraga. Upravo se na taj zakon naslanja Lex AP, iako ga ministar Malenica i ostali HDZ-ovi zastupnici navode kao zakon koji štiti novinare. 

Taj zakon zaista kaže u jednom dijelu da su novinari i  urednici izuzeti pretresa i privremenog oduzimanja bilješki i elektronike, ali isti zakon spominje i iznimke, a jedna od iznimki je kršenje Kaznenog zakona po članku 307.a. 

Taj članak govori o tome da se novinare i urednike može ispitati, pretražiti, privremeno im se oduzeti bilješke i elektronika ako su nekome pomogli ili štite izvor koji im je otkrio informacije iz tajnog dijela istrage. S Lex AP-om, istrage koje su sad nejavne, postale bi tajne, pa bi tako svaki novinar po kaznenom zakonu mogao biti ispitan, a elektronika i bilješke mu pregledani. I tako bi novinari, unatoč dijelu Lex AP-a koji tvrdi da novinari ne mogu biti počinitelji kaznenog djela, svejedno mogli biti obuhvaćeni istragom. A to znači da ne bi mogli zaštititi svoje izvore i zviždače. Ovom pravnom akrobacijom može se zastrašiti sve koji novinarima žele dati informacije o nepravilnostima i korupciji. I na taj način, upitno je koliko bi ljudi riskiralo da iznesu stvari u javnost. 

Otvoreno pismo HND-a: 'S Lex AP-om hrvatski građani će biti zakinuti za ključne informacije'
Otvoreno pismo HND-a: 'S Lex AP-om hrvatski građani će biti zakinuti za ključne informacije'

Ono što EMFA zahtjeva od država članica je veća zaštita slobode medija, transparentnost financiranja te zabrana uplitanja u uređivačku politiku. Štiti i pravo građana na pristup informacijama kroz medije, kao i mogućnost da novinarima prijave nepravilnosti koje vide. U četvrtak će se u Saboru glasati o Lex AP-u, unatoč tome što je Europski parlament danas odlučio. 

- Plenković će morati ispoštivati odluke Europske unije. Novinari na svakodnevnoj bazi otkrivaju afere vladajućih i ovim zakonom se to neće moći spriječiti. Naravno da novinari imaju odgovornost u svom radu, ali oni koji rade profesionalno ne smiju biti pod nikakvim pritiskom, prijetnjama ili ucjenama - govori Predrag Fred Matić, jedan od europarlamentaraca koji je radio na zakonu.

U samom početku, Mađarska, Francuska i Njemačka su bili za to da se novinare može nadzirati, ali je to kroz pregovore svedeno na posebne situacije u slučajevima teških kaznenih djela. 

Podsjetimo, Sandra Benčić je Andreja Plenkovića i Vladu prijavila Europskoj komisiji zbog Lex AP-a. Kako doznajemo, zbog te prijave Odbor za pravo Europskog parlamenta zatražit će od Hrvatske očitovanje o Lex AP-u i nazadovanju u demokratskim standardima. To očitovanje onda ide u redovni Izvještaj o vladavini prava u EU. 

- Naši kolege iz Zelenih informirali su članove odbora koji rade na pripremi navedenog izvještaja, te očekujemo da ćemo imati priliku i izravno informirati članove koji pripremaju izvještaj o procesu izbora glavnog državnog odvjetnika i Lex AP - u - govori za 24sata Sandra Benčić.

Oporba: Opasnosti 'lexa AP' prepoznalo je i Vijeće Europe
Oporba: Opasnosti 'lexa AP' prepoznalo je i Vijeće Europe

A to izvješće je važno jer govori o tome koliko se država članica drži vrijednosti Europske unije i pristupnog ugovora kojeg je potpisala. U tom ugovoru stoji da se demokratski standardi ne smiju snižavati u odnosu na ono kakvi su bili. U ovom slučaju riječ je o poglavlju 23, koje govori o pravosuđu i ljudskim pravima, u sklopu kojeg su se u Hrvatskoj morali uspostaviti i efikasni mehanizmi za borbu protiv korupcije. Zbog takvih stvari sud Europske unije u Luksemburgu bi mogao prvo Hrvatskoj narediti da plati kaznu, a onda joj i zamrznuti novac iz EU fondova.

- Pokreće se prekršajni psotupak, a ako članica ne reagira ide se na sud. Nakon toga sud odlučuje o plaćanju kazne i EU fondovima. To je jedna blamaža za državu. I Hrvatska je sudjelovala u pregovorima oko ovog Zakona i ako se ne uvede, to će biti stvarno sramota - objašnjava Matić. 

A Hrvatska ovisi o EU fondovima kad su u pitanju obnova od potresa, inovacije, infrastruktura i poljoprivreda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...