Obavijesti

News

Komentari 44

HDZ-ovka zbog koje je uhićen Horvat ima tvrtku za poslovno savjetovanje i upravljanje...

HDZ-ovka zbog koje je uhićen Horvat ima tvrtku za poslovno savjetovanje i upravljanje...
2

Anu Mandac je Horvat doveo u Ministarstvo gospodarstva u prošloj Vladi Andreja Plenkovića. Bila je povezana s i Rimac i upravo su i njene poruke i iskazi ostalih svjedoka doveli do današnje akcije USKOK-a

Ministar graditeljstva Darko Horvat tereti se za zlouporabu položaja i pri dodjeli poticaja dok je bio ministar gospodarstva u prethodnoj Vladi Andreja Plenkovića. Ključna osoba zbog koje je došlo do postupka protiv njega je bivša pomoćnica Ana Mandac. Prema našim saznanjima i ona je osumnjičena s Horvatom u dodjeli nešto manje od tri milijuna kuna poticaja.

Ana Mandac je već pod istragom USKOK-a od svibnja 2020. godine kada je uhićena u sklopu istrage protiv Josipe Rimac. Mandac je bila u vrlo prisnim odnosima s bivšom državnom tajnicom, utjecajnom "kninskom kraljicom" Rimac. USKOK u tom slučaju smatra da ima dokaze da je Mandac na traženje Rimac odobrila dva puta po 200.000 kuna poticaja, te još jednom 185.000 kuna obrtima povezanim s Rimac. 

Kako je Plenković napao DORH: 'Zvat ću glavnu državnu odvjetnicu da vidim što je ovo'
Kako je Plenković napao DORH: 'Zvat ću glavnu državnu odvjetnicu da vidim što je ovo'

Kada je ta afera buknula, Horvat je rekao da će dostaviti svu dokumentaciju i da nije znao o nelegalnim isplatama. Ali istražitelji su detaljno proučili poruke koje su našli u mobitelu Ane Mandac, te prikupili još dodatne iskaze iz Ministarstva gospodarstva, a sve to je dovelo do uhićenja i ministra Horvata. Otkako je Mandac uhićena, prošlo je dakle skoro dvije godine. Sada joj se na teret stavljaju i značajniji iznosi od onih u slučaju Rimac. 

Sveti Petar u Šumi: Održano 6. svjetsko prvenstvo u nadivanju klobasica na beku

Mandac je kao članica HDZ-a došla na poziv Horvata iz privatnog sektora. Ali unatoč teškim optužbama, nije mirovala nego je osnovala tvrtku za Fuerte consulting na adresi svog stana u Zagrebu. Osnovna djelatnost tvrtke je savjetovanje u vezi poslovanja i upravljanja. Lani nema podataka da je imala isplate iz proračuna. Ne može se znati niti kako je poslovala jer je tvrtka  osnovana u srpnju i tek treba predati poslovno izvješće za prošlu godinu.