Obavijesti

News

Komentari 40

HDZ pliva u novcu, ali donatori su im dali još 432.000 eura. Od članova Vlade, isprsio se Plenki

HDZ pliva u novcu, ali donatori su im dali još 432.000 eura. Od članova Vlade, isprsio se Plenki

HDZ je skupio četiri puta više donacija od SDP-ove koalicije, a potrošili su manje, 973.000 eura. Najbogatiji ministar Gordan Grlić Radman je dao manje od premijera, a lista tvrtki koje su donirale HDZ je podugačka....

VIDEO

HDZ je jedina stranka u Hrvatskoj koja je mogla odraditi kampanju i bez centa donacija jer zbog naknada koje prima za saborske zastupnike ima i milijunski višak na računu. Unatoč tome, donatori su ih za ovu kampanju zalili novcem, točnije s 431.829 eura, što je primjerice, četiri puta više nego je skupio SDP i njegova koalicija.

Izvješće o potrošnji i donacijama koje su predali Državnom izbornom povjerenstvu sedam dana prije izbora, pokazuje i da su potrošili ukupno nešto više od 973.000 eura, što je za oko 100.000 eura manje nego glavni konkurent: SDP-ova koalicija. Od toga su najviše potrošili za medijsko oglašavanje: 675.000 eura. Ovo je privremeno izvješće, a konačno sve stranke podnose 30 dana nakon izbora. Limit potrošnje je 200.000 eura po izbornoj jedinici, odnosno dva milijuna eura u Hrvatskoj i još 200.000 ako stranka ima listu za dijasporu. 

Najviše, preko 103.000 eura je potrošeno za oglašavanje u tri izborne jedinice: trećoj, drugoj i desetoj. Anđelko Stričak koji nosi listu u trećoj jedinici u koju je stranka najviše uložila je stranci donirao 1.000 eura, Gordan Jandroković koji nosi listu u drugoj 1.600 eura, a Branko Bačić koji nosi listu u desetoj jedinici - 2.000 eura. 

Premijer Andrej Plenković najviše se isprsio donacijom od članova Vlade i iz svog džepa je za kampanju dao 3.900 eura. Inače, lider SDP-a Peđa Grbin nije osobno uplatio donaciju. Plenković je s 3.900 eura premašio i najbogatijeg ministra, Gordana Grlića Radmana koji je osobno dao 3.000 eura, dok njegova tvrtka Agroproteinka koja ima državnu koncesiju za zbrinjavanje mrtvih životinja nije na listi donatora.

HDZ-ovu kampanju je pomogao čak 331 donator, a ministri su uglavnom davali po 1.000 eura. Niz je i tvrtki koje su donirale vladajuću stranku. 

Po 10.000 eura su dale tvrtke Koprivno Kamen koja je u vlasništvo Cestara i čiji vlasnik je Jozo Rako koji se prije osam godina spominjao kao optuženik tijekom privatizacije Vodoprivrede Split. Nismo našli informaciju o presudi i je li do suđenja nakon nepravomoćne optužnice i došlo. Isti iznos je donirala i tvrtka Đurkin međimurskog poduzetnika i HDZ-ovca Zlatka Đurkina, te Jadranski pomorski servisi iz Rijeke čiji se bivši vlasnik Ante Maras spominjao kao prijatelj bivšeg SDP-ova ministra Slavka Linića. Maras je kupio JPS od Ine u vrijeme dok je Linić bio u Nadzornom odboru, a sada tvrtka ima talijanskog vlasnika. 

Lista onih tvrtki koje su dale po 5.000 eura je znatno duža. Tu je poliklinika Vaš pregled HDZ-ovca Tomislava Mažara poznatog i kao savjetnika bivše predsjednice, zatim Anić Holding, Cestorad, Grad Export, Lignum, Bravar Mont, Tegra, Maranek, Metalka Centar, Nikačević i Antioksid. Poznati proizvođač vojne opreme Šestan-Busch je donirao 2.000 eura, a još niz tvrtki je pomoglo HDZ-u. 

Cijelu listu HDZ-ovih donatora možete pogledati ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...