News

Komentari 0

HEP: Pokrenut program ispitivanja i podešavanja rada Termoelektrane Rijeka u Urinju

HEP: Pokrenut program ispitivanja i podešavanja rada Termoelektrane Rijeka u Urinju

Trenutačno se, kažu, provode ispitivanja koja su planirana za pogonsko stanje termoelektrane, koja je bila osam godina izvan pogona

Pokrenut je program ispitivanja i podešavanja rada postrojenja Termoelektrane (TE) Rijeka u Urinju s ciljem puštanja u pogon te termoelektrane za potrebe osiguranja stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sustava u slučaju kriznog stanja, doznaje se u četvrtak iz HEP-a.

"HEP Proizvodnja je 7. veljače pokrenula program ispitivanja i podešavanja rada postrojenja s ciljem puštanja u pogon TE Rijeka za potrebe osiguranja stabilnosti elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske u slučaju kriznog stanja", rekli su iz HREP-a na upit Hine.

Iz HEP-a naglašavaju da je Odlukom Vlade o donošenju Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske TE Rijeka stavljena u stanje pripravnosti, što znači da će se aktivirati prema potrebi, u slučaju kriznog stanja, s ciljem osiguranja stabilnosti elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske.

Iz HEP-a ističu da je nakon uspješno provedenih pripremnih ispitivanja, parnoturbinski agregat snage 320 MW pokrenut i rano ujutro u četvrtak sinkroniziran na mrežu te je stavljen na raspolaganje hrvatskom elektroenergetskom sustavu.

Trenutačno se, kažu, provode ispitivanja koja su planirana za pogonsko stanje termoelektrane, koja je bila osam godina izvan pogona.

Na upit o gorivu odgovaraju kako se za pogon termoelektrane ne koristi mazut nego isključivo ekološki povoljnije gorivo.

Riječ je o „loživom ulju srednjem“, koje ima znatno manji sadržaj sumpora (0,5 posto) nego što je imalo „loživo ulje teško“ (do 3 posto sumpora), koje je elektrana koristila do 2015. godine.

Uz to, u elektrani je moderniziran sustav izgaranja i ugrađeni su novi gorionici, što će također doprinijeti smanjenju emisija onečišćujućih tvari u zrak, istaknuli su iz HEP-a.

Najčitaniji članci