Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Heroji HGSS-a: Trudnicu i bebu od smrti su spasili u zadnji čas

Izmorena 6-mjesečna beba cijelo vrijeme je spavala. Liječnica splitskog HGSS-a ju je primila u svoje naručje i majčinski, čuvala tijekom leta helikopterom sve do bolnice u Kninu

Foto: HGSS
64 komentara

Identitet hrabre liječnice HGSS nije želio otkriti. Bez nje, pilota, spasioca HGSS-a i policajaca, grupa migranata koja je u petak popodne zapela na brijegu iznad Golubića, kraj Knina, ne bi bila spašena.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Grupa od dva muškarca, dvije žene i dvoje djece zapela je na teško pristupačnom terenu nakon što su vjerojatno prešli zelenu granicu s BiH. Svojim očajničkim činom ugrozili su svoje živote, ali i život još nerođenog djeteta jer je među njima bila trudnica. Bila je potpuno iznemogla i pothlađena te je jedva hodala. Uz nju je bila žena koja je nosila dijete te je ozlijedila nogu na oštrom kamenju i makiji. Uspjeli su nekako mobitelom pozvati policiju koja im je došla pomoći. Da su nastavili lutati, vjerojatno bi preminuli. Kad su ih locirali, uspjeli su pomoći muškarcima i jednom djetetu da siđu u civilizaciju, dok su žene s malim djetetom ostale čekati druge spašavatelje. Policiji je u akciji pomogao HGSS.

AKCIJA NA GOLUBIĆU Migranti zapeli na planini: Ženu s bebom i trudnicu spasio GSS

- Prvi su se prema mjestu nesreće uputili spašavatelji iz Drniša i Knina. U pomoć im je iz Splita u 14:07 krenula ekipa letača spašavatelja s helikopterom HRZ-a - napisali su kratko iz HGSS-a na svojim stranicama. Akciju je otežavalo što žene nisu znale hrvatski niti jedan od nekih europskih jezika. S obzirom na to da su bile gotovo nepokretne, uz pomoć nosila i helikoptera evakuirali su ih na sigurno. Prvo su letjelicom podigli liječnicu s djetetom, a potom svaku ženu posebno. Sve je trajalo oko sat vremena nakon čega su migrante prevezli do kninske bolnice.

POKUŠALI POBJEĆI Lovice po Istri: Migranti skočili iz busa ravno u ruke policajaca

Kako neslužbeno doznajemo, nisu teže ozlijeđeni i trebali bi se brzo oporaviti. Iz Knina su ih premjestili u prihvatni centar za azilante u Trilju. Ondje će ostati do daljnjega jer im moraju utvrditi identitet te jesu li možda već prijavljeni u nekoj od susjednih zemalja. Obitelj migranata neće razdvajati, a zahtjev za azilom zasad nisu podnijeli. U Hrvatsku su navodno došli iz Irana.

Možda vas zanima i ovo:
Message