News

Komentari 5

HGSS je čak pet puta spašavao ljude sa sanjkališta na Sljemenu

HGSS je čak pet puta spašavao ljude sa sanjkališta na Sljemenu

HGSS Zagreb i gorski spašavatelji su u nedjelju morali intervenirati čak pet puta na vršnoj zoni Medvednice, sve uz led i niske temperature

Ove nedjelje na vršnoj zoni Medvednice, HGSS i gorski spašavatelji su imali pune ruke posla.

- Prva dojava stigla je o ženskoj osobi koja je na Činovničkoj livadi zadobila teške ozljede leđa nakon što su se u nju zabile sanjke. Do nje je odmah dopremljena oprema za transport po snijegu te je pregledana i imobilizirana u vakuum madracu - kažu iz HGSS-a. 

Dok su čekali vozilo Hitne pomoći iz Zagreba, dobili su novu dojavu: muškarac je tijekom sanjkanja udario u kamen zbog čega je završio s otvorenom ranom i velikom posjekotinom na glavi. Uskoro stižu i dvije nove akcije. Prva je žena s bolovima u trbuhu i nesvjesticom koje su rezultat nesreće na sanjkama. Nju su zbrinuli u prihvatnom centru HGSS-a na vrhu Sljemena, dali su joj kisik i tako je dočekala Hitnu. Druga žena, koja je bila u pratnji muža i maloljetne djece, počela je osjećati slabost pa su ju utoplili i spustili sa Medvednice na motornom vozilu. 

Za kraj dana, spasili su snowboardera koji je iščašio rame prilikom pada. Rame su imobilizirali, a Hitna pomoć ga je prevezla do bolnice u Zagrebu. 

- Obzirom na izuzetno velik broj posjetitelja vršne zone Medvednice, molimo sve posjetitelje da pokažu povećan oprez – sanjkaju se tamo gdje je sanjkanje moguće, uvijek kontroliraju svoju brzinu, nikad se ne dovedu u situaciju da ispuste sanjke niz padinu i drže se svih mjera za sigurnost u planini u zimskim uvjetima - poručuju iz HGSS-a.

 

 

Najčitaniji članci