Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HND osudio napad Bujanca na novinara Majića u Bleiburgu

Majić je bio na novinarskom zadatku izvještavanja s komemoracije kada su ga, prema pisanju medija, prepoznali i zbog njegova ranijeg novinarskog rada napali okupljeni "hodočasnici"

Foto: Privatni album
50 komentara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je osudilo fizički i verbalni napad Velimira Bujanca i desetak drugih osoba na novinara njemačkog dnevnika Frankfurt Rundschaua Danijela Majića, koji se dogodio u subotu, 18. svibnja, na okupljanju u Bleiburgu.

Majić je bio na novinarskom zadatku izvještavanja s komemoracije kada su ga, prema pisanju medija, prepoznali i zbog njegova ranijeg novinarskog rada napali okupljeni "hodočasnici". Od još žešćeg napada spasila ga je, kako je to vidljivo iz videa objavljenog na Facebook profilu Velimira Bujanca, austrijska policija, koja je Majića najprije odvela s mjesta događaja, da bi ga, nakon saznanja da je novinar, pustila.

INCIDENT NA BLEIBURGU Novinar: Bujanec me pljunuo! Bujanec: Ma, to mu se učinilo

HND posebno neprihvatljivim smatra prijetnje Majiću objavljene na Bujančevom Facebook profilu, koje on uopće ne smatra problematičnima s obzirom na to da ih ne uklanja već više od 48 sati, upozorava u priopćenju HND. 

"Dobro da znamo kako izgleda, treba se njemu polomit kičma i zauvijek u invalidsko sjedalo", "Eto posla za naše u Frankfurtu. Popričat sa smradom i vidit šta mu smeta", "Treba ga dobro ispendrečit", "Tu lijevu gamad treba zatrt. To su smeće i izrodi ljudskog roda", samo su neke od niza prijetnji nanizanih na Bujančevu profilu.

'HITLEROV POZDRAV' U BLEIBURGU Digao desnicu u zrak: Hrvatu (48) zabranili ulaz u Austriju

Posebno je skandalozna i za najveću osudu činjenica da je među napadačima na novinara Majića na njegovu zadatku novinarskog izvještavanja bio upravo Velimir Bujanec, kojeg dio javnosti i političke elite doživljava novinarom, a kao voditelj televizijske emisije "Bujica", koja se na više lokalnih televizija prikazuje u udarnom terminu, i sam se voli predstavljati novinarom.

Nadamo se da će hrvatska policija biti jednako učinkovita kao austrijska kad je riječ o incidentima na Bleiburškom polju, navodi HND u priopćenju.

KAZNA DO 5000 EURA Hitlerov pozdrav na Bleiburgu: Hrvat do daljnjega u pritvoru

Kako piše portal Novosti, Majić je lokalnoj policiji prijavio Bujanca zbog vrijeđanja, odnosno pljuvanja. U zadnjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Biskupija Mainz zabranila je političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe voditelja televizijske emisije "Bujica".

Ante Udbinac, čovjek koji je prepoznao Majića i inicirao verbalni i fizički nasrtaj na njega, hrvatski je emigrant u Njemačkoj. Obnašao je dužnost voditelja Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke, pišu Novosti.

Možda vas zanima i ovo:
Message