Obavijesti

News

Komentari 4

HND povodom Svjetskog dana slobode medija: Plenković bi ukinuo istraživačko novinarstvo

HND povodom Svjetskog dana slobode medija: Plenković bi ukinuo istraživačko novinarstvo

Iz HND-a su ocijenili i da je "ambicija Andreja Plenkovića da bude glavni urednik svih hrvatskih medija odavno metastazirala i postala opasna za društvo"

VIDEO

Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak su, na Svjetski dan slobode medija, ocijenili "skandaloznom" izjavu predsjednika Vlade upućenu novinarki Telegrama Dori Krušul, koja je otkrila aferu Geodetskog fakulteta, te poručili da je riječ o "Plenkoviću opasnih namjera". "Andrej Plenković je novinarki u svojoj bahatoj maniri poručio kako su njezina otkrića u slučaju Ministarstva kulture i medija i Geodetskog fakulteta politički motivirana te da nisu novinarstvo, nego su plod ilegalnih radnji", priopćili su iz HND-a. 

Otkrića o aferi resornog ministarstva, kako kažu, za tehničkog premijera "ne predstavljaju nikakvo istraživačko novinarstvo", nego su "deal s nekim u sustavu", što proziva protuzakonitim. 

Reporteri bez granica tvrde: Sloboda medija u Hrvatskoj u padu, čak joj je i Vlada prijetnja
Reporteri bez granica tvrde: Sloboda medija u Hrvatskoj u padu, čak joj je i Vlada prijetnja

Iz HND-a su ocijenili i da je "ambicija Andreja Plenkovića da bude glavni urednik svih hrvatskih medija odavno metastazirala i postala opasna za društvo". 

Ustvrdili su i da tehnički premijer Vlade voli kada su mediji zarobljeni i kontrolirani javnim novcem koji im se dijeli ispod stola ili se njime kupuje njihova poslušnost te da ne voli kada mu se postavljaju škakljiva pitanja. 

Nedavno je, kažu, nezavisne medije nazvao "osovinom zla", a  kada su mu se inicijali prošle godine pojavili u jednoj od koruptivnih priča koje su mediji razotkrili, posegnuo je za zakonom "Lex AP-om" i Ivanom Turudićem kao glavnim državnim odvjetnikom.

"Plenković bi, što se vidi iz njegovih istupa, kriminalizirao istraživačko novinarstvo i korumpirao medije kako bi izbjegao da mu čine "političku štetu", ocijenili su iz HND. 

HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu glasali za krovni zakon koji ruši Lex Ap
HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu glasali za krovni zakon koji ruši Lex Ap

Spomenuli su u priopćenju i curenje poruka nekadašnje državne tajnice Josipe ex Rimac i Ivana Turudića. 

"Imenovani budući državni odvjetnik uhvaćen u laži jasno je poručio da objava poruka koje otkrivaju prirodu njegova odnosa s optuženom nisu u javnom interesu", naglasio je HND. Štoviše, nanose mu političku štetu, koja je, kako su dodali, valjda kriterij prema kojem bi sudac ili glavni državni odvjetnik odlučivao što je ilegalno i kazneno djelo, a što istraživačko novinarstvo u javnom interesu.

To je, kako su istaknuli u HND-u, glasna prijetnja svim zviždačima kako im slučajno ne bi palo napamet da bilo što kompromitirajuće za vlast dojave našim kolegicama i kolegama jer mogu završiti u zatvoru i do tri godine zbog otkrivanja informacija koje javnost ima pravo znati, ako nanose "političku štetu".

Iz Hrvatskog novinarskog društva na Svjetski dan slobode medija u priopćenju su poručili da "nikada neće odustati od pružanja otpora samovolji političara i svih drugih koji misle da je javni interes zapravo ono što je njihov privatni interes".

Također, kako su istaknuli, daju punu podršku novinarki Kršul i redakciji Telegrama, ali i svim istraživačkim novinarima i novinarkama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.