Obavijesti

News

Komentari 11

HNS: Kod odluke o Kuščeviću mora prevladati zdravi razum

HNS: Kod odluke o Kuščeviću mora prevladati zdravi razum
1

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kazao je da još nije utvrđen termin sastanka sa premijerom Plenkovićem ali da će danas ili sutra dobiti termin sastanka

VIDEO

Čelnici HNS-a poručili su u utorak kako očekuju da će prilikom odluke premijera Andreja Plenkovića o HNS-om zahtjevu za smjenom ministra uprave Lovrom Kuščevićem zbog afere s nekretninama prevladati zdrav razum, odbacivši tvrdnju da je riječ o ultimatumu.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je prije potpisivanja ugovora u Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta da je Predsjedništvo HNS-a donijelo zaključak da predloži smjenu ministra Kuščevića i da apeliraju na zdrav razum.

"Siguran sam da će pobijediti zdrav razum", izjavio je Štromar odgovarajući na upite novinara što očekuje od sastanka s premijerom i što će biti ako HNS ispadne iz Vlade.

Kuščević je osobno od vijećnika tražio prenamjenu štale u vilu?
Kuščević je osobno od vijećnika tražio prenamjenu štale u vilu?

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kazao je da još nije utvrđen termin sastanka sa premijerom Plenkovićem ali da će danas ili sutra dobiti termin sastanka."Mi smo strpljivi i jedva čekamo taj sastanak", poručio je.

Batinić je pritom odbacio tvrdnju da je HNS postavio ultimatum naglasivši da su bili vrlo precizni i jasni koji su njihovi zahtjevi i koja je njihova inicijativa.

Na novinarski upit što će biti ako se ne ispune HNS-ovi zahtjevi li ako HNS ne bude više bio dio Vlade Batinić je odgovorio da je to hipotetsko pitanje i da će o tome govoriti nakon sastanka.

Dodao je kako nema informacije o tome je li premijer već razgovarao s Kuščevićem niti priprema li se njegova ostavka. "To mogu samo pretpostaviti , da su kao odgovoran premijer i ministar razgovarali", kazao je .

Međimurski župan Matija Posavec (HNS) ocijenio je kako je "jasno iz aviona" da Kuščević ne treba ostati ministar. "To je sad stvar zdravog razuma, logike i političke higijene i vjerujem da će biti zdravog razuma kod onih koji odlučuju da donesu jedinu ispravnu odluku", rekao je Posavec te i on odbacio da je riječ o ultimatumu.

'Kuščević je na odlasku, ako je pametan sam će dati ostavku'
'Kuščević je na odlasku, ako je pametan sam će dati ostavku'

"Ne mora nitko davati neki ultimatum, moramo konačno u hrvatskoj politici postaviti neke granice pristojnosti i granice moralnog i etičnog političkog rada", naglasio je.

Ako premijer Plenković ne pristane na smjenu Kuščevića Posavec kaže da će o tome razgovarati "kada i ako premijer kaže ne".

Ponovio je da je stav HNS-a jasan da sve što se čita o Kuščeviću u medijima nije dobro. "Dajmo premijeru ovih nekoliko dana dok se ne vrati u Hrvatsku, a nakon toga ćemo razgovarati o tome", dodao je.

Na izjavu ministra gospodarstva Darko Horvat da ako želi postati nacionalni političar, mora se ostaviti paušalnih izjava koje mu mogu jako naštetiti, poput one da je HNS-u naštetila koalicija s HDZ-om, Posavec je odgovorio kako je jedno politika i političke stranke, a drugo vrijednosti.

"Ono kako ja živim i radim i kako se bavim politikom to je prije svega zaštita onih vrijednosti radi čega moramo vratiti povjerenje građana u politiku i političaru, a ovo sve što se događa s Kuščevićem nije dobar put za vraćanje vjere u politiku i političare", kazao je.

Grabar-Kitarović: U raspravu o Kuščeviću neću se uključivati!
Grabar-Kitarović: U raspravu o Kuščeviću neću se uključivati!

Poručio je i kako on nikada nije skrivao da je koalicija s HDZ-om naštetila imidžu HNS-u i da je to jasno i dosljedno komunicirao.

Posavec se složio da sve afere utječu na kompletnu društvenu sliku, optimizam i na mišljenje ljudi i formiranje tog mišljenja. "Ova afera nije trebala biti afera, čim su se pojavile neke sumnje trebalo je sve raščistiti i donijeti odluku u pet minuta, a ne razvlačiti danima ili tjednima", rekao je Posavec i naglasio kako očekuje da se konačno "lupi šakom po stolu i kaže dosta".

"Ja sam uvijek za to da bez obzira tko god je u kojoj političkoj stranci i političkoj funkciji ako je bilo što učinio protuzakonito nema više za njega mjesta u visokoj politici. Točka" , zaključio je.

Ćorić: Političke rasprave treba artikulirati na sastanku koalicijskih partnera

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je poručio da sve političke rasprave, pa i zahtjev HNS-a za smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića, treba jasno artikulirati na sastanku koalicijskih partnera.

Ministar Ćorić je istaknuo da su koalicijski sastanci redoviti te da nema razloga da se takve rasprave tamo ne dogode.

"Traženje nekog značajnijeg medijskog tretmana takvim inicijativama je legitimno, protiv toga nemam ništa, ali to ne bi bio moj pristup", rekao je nakon potpisivanja ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije 112 klizišta. 

Upitan je li postalo preteško braniti ministra Kuščevića, uz kojega se vežu afere oko malverzacija sa zemljištem na Braču, odgovorio je da može govoriti samo u svoje ime i rezultata svoga ministarstva. 

"Svi mi koji obnašamo javne funkcije imamo nešto veću odgovornost od ostalih građana po pitanju posla koji obnašamo i time se moramo voditi. Ukoliko netko od nas procijeni da je ispod te ljestvice, mislim da je logično i ja ću to prvi učiniti, zahvaliti se", rekao je Ćorić i dodao kako vrijedi i suprotno, pri čemu je ključno mišljenje premijera Andreja Plenkovića. 

Na opasku novinara da gotovo nema ministra uz kojeg se ne veže neka afera, ponovio je da su javne osobe predmet propitivanja medija te široke stručne i opće javnosti. 

"Jasno je da u našem funkcioniranju, koje je kontinuirano pod pritiskom javnosti, postoje situacije u kojima primjerice netko pogriješi s upisom svoje nekretnine u registar. Postoje situacije u kojima možete pogriješiti i takve greške i situacije su ljudske", poručio je Ćorić i dodao kako je nužno kontinuirano raditi samoprocjene.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!