Obavijesti

News

Komentari 0

Hojs: 'Ulazak Hrvatske u Schengen bi olakšao probleme koje imamo na granici'

Hojs: 'Ulazak Hrvatske u Schengen bi olakšao probleme koje imamo na granici'

Europska komisija je u lipnju pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku koje ispunjavaju tehničke kriterije za članstvo u tom području bez graničnih kontrola između država članica.

Slovensko predsjedništvo Vijećem EU-a apsolutno podupire ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor i spremno je to staviti na dnevni red čim se o tome postigne suglasnost država članica, izjavio je u petak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

“Slovenija apsolutno podržava ulazak sve tri države u Schengen. Otvoreno govoreći najviše smo zainteresirani za ulazak Hrvatske iz razumljivih razloga jer su to naši susjedi i jer bi to olakšalo mnoge probleme koje imamo na granici, kako Hrvatska tako i Slovenija”, rekao je Hojs u razgovoru sa skupinom bruxelleskih dopisnika koji su pozvani u Sloveniju u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

Plenković: Hrvatska u sljedeće 2 godine može ući i u Schengen i u eurozonu, za to imamo potporu
Plenković: Hrvatska u sljedeće 2 godine može ući i u Schengen i u eurozonu, za to imamo potporu

Hojs, koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem za unutarnje poslove koje je nadležno za proširenje šengenskog prostora, dodao je da je “u svakom trenutku” spreman pitanje ulaska triju država u Schengen staviti na dnevni red, ali da mu se ne čini pametnim napraviti to prije nego što se postigne suglasnost svih država članica.

“Ne čini mi se pametnim da se to pitanje stavlja na dnevni red dok nema prethodne suglasnosti svih država članica. Pametnije mi se čini da se o tome ne glasa dok nema punog konsenzusa”, rekao je Hojs, dodajući da će kao predsjedavajući učiniti sve da uvjeri u ispravnost te odluke i one države koje su još skeptične prema širenju Schengena.

Odluka o ulasku u Schengen za par mjeseci? Plenković: To je moguće. Ispunili smo kriterije
Odluka o ulasku u Schengen za par mjeseci? Plenković: To je moguće. Ispunili smo kriterije

Europska komisija je početkom lipnja pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Današnji Schengen čini 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra i Irske. Prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije i sada je na zemljama članicama da donesu političku odluku o njihovu primanju. Cipar ne ispunjava uvjete jer ne kontrolira u potpunosti svoj teritorij, dok Irska ne želi u Schengen jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Sjevernom Irskom, što je u suprotnosti s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. godine, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, koja je dio Ujedinjene Kraljevine.