Obavijesti

News

Komentari 16

Holding: 'Nema govora o tome da poskupljujemo odvoz smeća'

Holding: 'Nema govora o tome da poskupljujemo odvoz smeća'
1

U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza  miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika, kažu u Holdingu

VIDEO

Zagrebački Holding opovrgnuo je medijske informacije o tome da će odvoz smeća u metropoli uskoro biti čak do tri i pol puta skuplji:

Dokument na koji se poziva predmetni dnevni list kao navodno  gotovi cjenik Zagrebačkog holdinga d.o.o, podružnice Čistoća, najavljujući njegovo stupanje na snagu već u travnju, što je netočno i neistinito,  tek je jedna od radnih verzija materijala koji je još uvijek podložan promjenama i izmjenama. 

Radi se o trećem prijedlogu cjenika koji je Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o poslala na suglasnost u Grad Zagreb nakon stupanja na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Poskupljenje: Računi za odvoz smeća bit će dvostruko veći?
Poskupljenje: Računi za odvoz smeća bit će dvostruko veći?

U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza  miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi, stoji u priopćenju Holdinga.

Jutarnji list naveo je da bi, primjerice, peteročlana obitelj koja živi u stanu od 57 četvornih metara mogla plaćati 113 kunaDosad je plaćala 41 kunu. Dvočlana obitelj koja živi u stanu iste kvadrature plaćala bi 79 kuna, a dosad je izdvajala oko 41 kunu.

U konačnom iznosu prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46,08 kuna više nego prije (opet bez PDV-a), a prema izračunu Holdinga, riječ je o prosječnom povećanju cijene od 97,8 posto, što će i dalje biti manje povećanje od onoga u Rijeci, Varaždinu ili Rovinju.

Kao što se dalje navodi u objašnjenju predloženih cijena, najgore će prema posljednjem prijedlogu cjenika proći potrošači koji žive u stambenim jedinicama veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva.

Ovo je treći prijedlog cjenika Zagrebačkog holdinga. Prva dva Grad Zagreb je odbio.

Ćorić: Poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu još nije potvrđeno

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je u četvrtak najavu o navodnom povećanju cijene odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu rekavši kako poskupljenje još nisu potvrdili Čistoća i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te poručio kako svaki cjenik mora imati uporište u realnim troškovima gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave.   

Ćorić je nakon Vladine sjednice rekao novinarima da je informacija o poskupljenju odvoza smeća u javnost došla neformalno i još uvijek je nisu potvrdili Čistoća i Bandić, pa treba pričekati i vidjeti o čemu se konkretno radi.

Cijenu komunalnih usluga u Zagrebu, kao i u svakoj jedinici lokalne samouprave, propisuje gradonačelnik, odnosno čelnik jedinice lokalne samouprave temeljem cjenika i obrazloženja lokalnog komunalnog poduzeća, u konkretnom slučaju zagrebačke Čistoće, kaže Ćorić.

Cjenik bi trebao pratiti realne troškove prikupljanja i gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave, istaknuo je. 

Komentirajući to što u Čistoći povećanje cijene pravdaju troškovima novog sustava razvrstavanja otpada i reciklaže Ćorić je rekao kako se "možete pokušati opravdati za bilo što", no postoje jedinice lokalne samouprave koje donošenjem Uredbe i ulaskom u novi sustav nisu poskupjele svoje komunalne usluge.

"To znači da su neke akcije po tom pitanju provele u prethodnom razdoblju. Dakle, sve ovisi o tome koliko je koji sustav bio spreman na uvođenje reda i odvojeno prikupljanje", kazao je.

Sigurno su izdaci Grada Zagreba, s obzirom na kompleksnost cijelog procesa, veći u odnosu na neke manje jedinice lokalne samouprave. Međutim, nisam vidio informaciju o tome kolike su te cijene, niti cjenike, rekao je Ćorić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u