Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Holding: 'Nema govora o tome da poskupljujemo odvoz smeća'

U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza  miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika, kažu u Holdingu

Foto: 24sata.hr
16 komentara

Zagrebački Holding opovrgnuo je medijske informacije o tome da će odvoz smeća u metropoli uskoro biti čak do tri i pol puta skuplji:

Dokument na koji se poziva predmetni dnevni list kao navodno  gotovi cjenik Zagrebačkog holdinga d.o.o, podružnice Čistoća, najavljujući njegovo stupanje na snagu već u travnju, što je netočno i neistinito,  tek je jedna od radnih verzija materijala koji je još uvijek podložan promjenama i izmjenama. 

Radi se o trećem prijedlogu cjenika koji je Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o poslala na suglasnost u Grad Zagreb nakon stupanja na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

AKO ZAGREB PRIHVATI NOVI CJENIK Poskupljenje: Računi za odvoz smeća bit će dvostruko veći?

U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza  miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi, stoji u priopćenju Holdinga.

Jutarnji list naveo je da bi, primjerice, peteročlana obitelj koja živi u stanu od 57 četvornih metara mogla plaćati 113 kunaDosad je plaćala 41 kunu. Dvočlana obitelj koja živi u stanu iste kvadrature plaćala bi 79 kuna, a dosad je izdvajala oko 41 kunu.

U konačnom iznosu prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46,08 kuna više nego prije (opet bez PDV-a), a prema izračunu Holdinga, riječ je o prosječnom povećanju cijene od 97,8 posto, što će i dalje biti manje povećanje od onoga u Rijeci, Varaždinu ili Rovinju.

Kao što se dalje navodi u objašnjenju predloženih cijena, najgore će prema posljednjem prijedlogu cjenika proći potrošači koji žive u stambenim jedinicama veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva.

Ovo je treći prijedlog cjenika Zagrebačkog holdinga. Prva dva Grad Zagreb je odbio.

Ćorić: Poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu još nije potvrđeno

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je u četvrtak najavu o navodnom povećanju cijene odvoza miješanog komunalnog otpada u Zagrebu rekavši kako poskupljenje još nisu potvrdili Čistoća i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te poručio kako svaki cjenik mora imati uporište u realnim troškovima gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave.   

Ćorić je nakon Vladine sjednice rekao novinarima da je informacija o poskupljenju odvoza smeća u javnost došla neformalno i još uvijek je nisu potvrdili Čistoća i Bandić, pa treba pričekati i vidjeti o čemu se konkretno radi.

Cijenu komunalnih usluga u Zagrebu, kao i u svakoj jedinici lokalne samouprave, propisuje gradonačelnik, odnosno čelnik jedinice lokalne samouprave temeljem cjenika i obrazloženja lokalnog komunalnog poduzeća, u konkretnom slučaju zagrebačke Čistoće, kaže Ćorić.

Cjenik bi trebao pratiti realne troškove prikupljanja i gospodarenja otpadom na razini jedinice lokalne samouprave, istaknuo je. 

Komentirajući to što u Čistoći povećanje cijene pravdaju troškovima novog sustava razvrstavanja otpada i reciklaže Ćorić je rekao kako se "možete pokušati opravdati za bilo što", no postoje jedinice lokalne samouprave koje donošenjem Uredbe i ulaskom u novi sustav nisu poskupjele svoje komunalne usluge.

"To znači da su neke akcije po tom pitanju provele u prethodnom razdoblju. Dakle, sve ovisi o tome koliko je koji sustav bio spreman na uvođenje reda i odvojeno prikupljanje", kazao je.

Sigurno su izdaci Grada Zagreba, s obzirom na kompleksnost cijelog procesa, veći u odnosu na neke manje jedinice lokalne samouprave. Međutim, nisam vidio informaciju o tome kolike su te cijene, niti cjenike, rekao je Ćorić.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message